fallback

Румъния иска да привлече 6 млрд. евро през 2012 г.

Правителството ще увеличи действията за борба с данъчните измами

20:50 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Румънското правителство си е поставило за цел през 2012 г. да привлече 6 млрд. евро от европейските фондове и да отпусне 38,1 млрд. леи в подкрепа на инвестициите и осигуряването на работни места. Това обяви днес премиерът Емил Бок след заседание на ръководството на управляващата Демократично-либерална партия, предаде агенция Agerpress.

По отношение на европейските средства, целта е да привлечем шест милиарда евро от кохезионните фондове и фондовете за земеделие, които да осигурят модернизирането на страната.

„Имайки предвид това, че сме в трудно положение от икономическа гледна точка, и наблюдавайки какво става в Европа, решихме да подкрепим силно публичните инвестиции с пари от държавния бюджет и планираме да отпуснем 38,1 млрд. леи в подкрепа на инвестициите в Румъния. Целта е тези средства да помогнат за довършване на стартиралите проекти и на такива, които носят полза на хората. Имплицитно, това ще доведе и до повече работни места“, заяви румънският премиер.

Освен това правителството планира пренасочване на средства от европейските фондове, като приоритет ще има програмата за ефективно използване на топлинната енергия в жилищните блокове.

Румънският премиер посочи, че през 2012 г. кабиетът ще запази мерките в подкрепа на бизнессредите и малките и средните предприятия чрез държавни гаранции и правителствени програми с оглед достъп до кредитиране и създаване на работни места.

Той допълни, че през тази година ще продължат програмите в подкрепа на закупуването на първи дом за млади семейства и за млади хора, които правят първите си стъпки в бизнеса.

Наред с това през 2012 г. правителството ще увеличи действията за борба с данъчните измами, увери Емил Бок.

(БТА) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
fallback