fallback

Goldman Sachs прогнозира 1,7% растеж в САЩ и свиване от 0,8% в еврозоната

Разпадането на еврото е слабо вероятно, но не и изключено, твърди главният икономист на банката за Европа

16:05 | 09.01.12 г. 5

Инвестиционната банка Goldman Sachs публикува прогнозата си за ръста на световната икономика през 2012 г., която е по-оптимистична в сравнение с останалите прогнози за държавите от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) и е по-песимистична за ръста на икономиката на САЩ и еврозоната, съобщи РИА Новости, като се позова на обзор на финансовата институция, представен днес на конференция в Лондон.

„Импулсът на световния ръст се забави, което доведе и до понижаване на прогнозите ни в световен мащаб“, се посочва в документа. 

От Goldman Sachs прогнозират среден ръст в страните от БРИК от 7,1%, за САЩ – 1,7%, а за еврозоната се очаква свиване от 0,8%. Прогнозите на финансовата институция за Япония и Великобритания съвпадат със средните оценки за ръст от съответно 2,0% и 0,7%.

Междувременно главният икономист за Европа в Goldman Sachs Хю Пил заяви, че разпадането на еврото е слабо вероятно, но не трябва да се изключва напълно като вариант.

Според Пил има два основни сценария за развитието на ситуацията в еврозоната в краткосрочен план: запазване на единството с последващо стабилизиране или излизане на положението извън контрол, което би имало дългосрочни последици за макроикономиката и растежа в региона като цяло.

„Първата половина на тази година ще бъде определяща до голяма степен за това по кой от двата сценария в крайна сметка ще се развива Европа и ще бъдем ли свидетели през второто полугодие на стабилизиране или на непредсказуемо развитие на събитията“, посочи той.

За експерта в четири основни области трябва да бъдат предприети мерки за предотвратяване на катастрофалния изход: - Германия, която по думите му трябва „да оказва по-голяма помощ на останалите държави и пазари“; - Италия и Испания, които трябва да поемат по пътя на осъществяване на обявените досега от тях „амбициозни програми за бюджетни реформи“; - Франция, която трябва да приеме „нов режим на частичен отказ от националния финансов суверенитет“; - Гърция, където в името на предотвратяването на неконтролируемото развитие на събитията „трябва много прецизно да се управлява“ ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
fallback