fallback

2011 - годината на бягство от борсите в Централна и Източна Европа

През миналата година индексите на всички пазари в региона записаха загуби, SOFIX се нарежда сред тези с най-малък спад

08:00 | 10.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Изминалата 2011 година с право може да се характеризира като година на бягство от фондовите борси в Централна и Източна Европа. Индексите на всички 19 пазара, които попадат в обзора на Investor.bg, записват значителни понижения.

Най-губещите

Най-силният спад за втора поредна година е регистриран на борсата в Гърция. Основният индекс ASE 20 се е разделил с близо 52% от стойността си през 12-те месеца на 2011 година. Понижението идва след 36% спад за 2010 година, когато индексът отново беше най-слабият в ЦИЕ.

Случващото се на борсата в Атина не е изненада с оглед тежката икономическа криза в страната. За последните две години Гърция на няколко пъти бе поставена на колене и трябваше да договаря спасителни финансови пакети, стигна се и до отписване на дълг, което частните кредитори на странат трябваше да преглътнат.

Веднага след Гърция по спад се нарежда фондовият пазар в Украйна. Водещият индекс PFTS „изтри” 45% от стойността си, след като през 2010 година бе вторият най-силен бенчмарк в региона с близо 70% повишение.

Топ три на пазарите с най-голям спад се допълва от Казахстан, където водещият индекс KASE се понижи с 35,65 на сто.

Относително „стабилните”

Интересно представяне записа първенецът по повишение от 2010 година – естонският индекс OMX Tallinn. В първата година на членство в еврозоната отличникът по макроикономически показатели в Централна и Източна Европа се е понижил с близо 24 на сто.

Това обаче е сравнително добро представяне с оглед факта, че през 2010 година индексът се изстреля с цели 73 на сто.

Под „относително стабилни” имаме предвид пазарите, които се движеха сравнително близо до измененията на водещите борсови индекси в Западна Европа.

За 2011 година във Франция, Германия и Великобритания бяха записани загуби от порядъка на 15 на сто. В близост до тези спадове се нареждат близо десет пазара от Централна и Източна Европа, които през годината се понижиха с между 18 и 25 на сто.

Най-добро представяне, тоест най-малък спад, от тази група са записали Хърватска и Румъния (с по 18 процента надолу), Унгария, Полша и Русия (с по между 20 и 22 на сто).

Най-малко слабите

В дъното на класацията по спад през 2011 година се нареждат индексите на борсите в Словакия, Босна и Херцеговина и България. Сравнително ограниченият им спад обаче може да се отдаде на факта, че понижението в трите страни е записано за втора поредна година.

Индексът на сините чипове на родната фондова борса – SOFIX, е с трети най-малък спад в региона за 2011 година – 11,11 на сто. Понижението идва след загуба от 15,2 на сто през 2010 година.

Другите двама „първенци” – индексите в Словакия и Босна и Херцеговина, продължават потъването си вече няколко години – 2011 е била четвърта поредна година на понижение за словенския SSI и пета поредна за босненския BIRS. На следващите страници може да видите представянето на борсовите индекси в Централна и Източна Европа през последните пет години:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
fallback