fallback

Анализатори: Инвеститори, стойте засега по-далеч от Русия

Демонстрациите в страната и силните кандидати, които ще се изправят срещу Владимир Путин в президентските избори през март, правят политическата среда несигурна

11:33 | 13.12.11 г. 3

Руските акции и рублата се задържаха над достигнатото двуседмично дъно преди мащабните демонстрации през уикенда срещу руския премиер Владимир Путин, но анализатори смятат, че най-малко до 24 декември би било добре инвеститорите да стоят по-далеч от Русия, отбелязва CNBC.

Десетки хиляди демонстранти организираха протест в събота с искане за  организиране наново на парламентарните избори, проведени на 4 декември, с твърденията, че те са били манипулирани в полза на водената от Путин партия Единная Россия.

Руският президент Дмитрий Медведев нареди разследване на обвиненията за измами, но не спомена за призивите на демонстрантите за край на управлението на Путин и бе обиждан на страницата си в социалната мрежа Facebook от руснаци, които смятат отговора му за недостатъчен.

Протестиращите обещаха да излязат отново на улицата на 24 декември, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Според Лиза Ермоленко, икономист за развиващите се пазари в Capital Economics, сега е рисковано да се инвестира в Русия, тъй като „никой не знае какво ще стане“. „Всичко зависи от това дали на 24 декември същият брой хора ще излязат и ще продължат да протестират, или ще се предадат“, каза Ермоленко.

Мнозинството демонстранти са високообразовани хора от средната класа, които искат демокрация и свобода, така че не е вероятно да бъдат успокоени със субсидии или обещания за по-високи доходи, смятат анализатори.

В събота протестиращите се разотидоха мирно, но Кремъл има традиция в силовите прийоми и арестите на дисиденти, така че остава неясно какво ще се случи, ако демонстрантите отново превземат улиците.

„Трудно е да се прецени, но аз не мисля, че те ще се предадат“, посочва Ермоленко. „Ако веднъж сте излезли, можете да излезете отново. Вероятно те ще бъдат още по-гневни“, добави тя.

Не е особено вероятно обаче те да постигнат анулиране на изборните резултати и ново провеждане на изборите, смята Саймън Кихано-Евънс, икономист за Европа, Близкия Изток и Африка в ING.

„Като се има предвид, че началото на протестите очевидно бе сложено от т. нар. „средна класа“, един от основните аспекти, върху който трябва да се концентрираме, е как властта се отнася към средната класа, особено като се имат предвид съществуващите проблеми, например по-скоро плоския, отколкото прогресивен подоходен данък“, обосновава се той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
fallback