fallback

Руски медии: Русия няма да се съгласи България да напусне Бургас-Александруполис

България умишлено протакаше проекта, решението за отказа от него е в угода на Запада, пишат вестниците в страната

08:38 | 08.12.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

 

Петролопроводът Бургас-Александруполис няма да бъде построен. След няколко години размишления и спорове българските власти все пак решиха да се оттеглят от проекта, като платят 6,7 милиона евро обезщетение на другите акционери - руски и гръцки компании, пише руският в. "Комерсант".

През четирите години от подписването на споразумението за тръбопровода България явно протакаше започването на строежа, твърди всекидневникът.

Според цитиран в него източник, близък до руските акционери, те няма да склонят за излизане на България от проекта; ако пък българските власти го сторят без тяхно разрешение, "ще трябва да платят колосални многомилионни обезщетения, включително за подронване на реномето".

Решението на София е "политическо и в угода на Запада", смята той. "Естествено ще разгледаме възможността да сезираме международни съдилища", добавя друг събеседник на "Комерсант".

Източниците на вестника не изключват Русия да активизира преговорите с Турция за изграждане на алтернативен петролопровод Самсун-Джейхан. До момента обаче евентуалните руски акционери "Транснефт" и "Роснефт" заявяваха, че този проект не е рентабилен, тъй като Турция настоявала за твърде високи тарифи за пренос на горивото, напомня изданието.

Решението на България е по-скоро политическо, заявява руски експерт пред "Комерсант". Според него обаче българските власти може би имат и опасения, свързани с евентуално участие на руски компании в тръбопровода Самсун-Джейхан, тъй като петролът няма да стигне и за двата проекта.

София все още не се е отказала от друг голям руско-български енергиен проект - изграждането на АЕЦ "Белене". През цялата 2011 г. обаче България протакаше подписването на договори по този проект и още не е взето окончателно решение да бъде осъществен, добавя "Комерсант".

Предвижда се процедурата по излизане на България от Бургас-Александруполис да бъде обсъдена от наблюдателния съвет по проекта, който ще заседава на 14 декември в Амстердам, посочи говорителят на "Транснефт" Игор Демин, цитиран във "Ведомости".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
fallback