fallback

Путин и Единная Россия понесоха тежък изборен удар

Според руския президент Дмитрий Медведев управляващата партия е готова на парламентарни съюзи по определени проблеми, за да си осигури необходимото мнозинство

10:40 | 05.12.11 г. 5

Владимир Путин и Дмитрий Медведев, Снимка: Ройтерс

Гласоподавателите нанесоха тежък удар на управляващата партия Единная Россия на премиера Владимир Путин, намалявайки парламентарното ѝ мнозинство в избори, показали нарастващо опасение за доминиращата му роля в страната, докато се подготвя за президентска кампания, коментира CNBC.

Това е най-лошият изборен резултат за Путин, след като той пое за първи път президентския пост в Русия през 1999 г., укрепвайки страната след хаоса на постсъветския период.

При 95% преброени гласове Единная Россия на Путин печели 49,7%, докато преди 4 години резултатът бе 64%.

Според опозиционните партии дори този процент е постигнат с измами.

Въпреки че Путин най-вероятно ще спечели президентските избори през март, резултатите от вчерашното гласуване биха могли да накърнят 12-годишната му власт, характеризираща се с твърди мерки за сигурност, политическа проницателност и популизъм.

„Тези избори са безпрецедентни, защото бяха проведени на фона на срив на доверието към Путин, Медведев и управляващата партия“, заяви Владимир Рижков, лидер на либералната опозиция, комуто бе забранено да се кандидатира. „Мисля, че мартенските избори ще доведат до още по-голяма политическа криза - неуспех, неудовлетвореност, с още повече злословия и разочарование и дори още по-силен протестен вот“, добави той.

Путин си изгради имиджа на силния човек, яздещ кон гол до кръста, преследващ тигри и управляващ изтребител. Но обществеността изглежда се умори от шоуто и популярността му, макар и все още твърде висока, намаля.

Мнозина гласоподаватели, визирайки широко разпространената корупция, се отнасят към Единная Россия като към партия на мошеници и крадци и негодуват срещу голямата разлика в начина на живот между богатите и бедните в страната. Някои от тях се опасяват, че връщането на Путин на президентския пост ще даде начало на икономическа и политическа стагнация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 10.09.22 г.
fallback