fallback

Дачия може да напусне Румъния заради по-евтината работна ръка в Мароко

Френската автомобилостроителна компания Reno, която е собственик на румънската Dacia, може да изтегли дейността си от Питещ, ако автомобилният пазар се свие

21:30 | 02.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

"Плашещо предупреждение: Dacia може да напусне Румъния",съобщава днес сайтът на румънската телевизия Реалитатя.

Френската автомобилостроителна компания Reno, която е собственик на румънската Dacia, може да изтегли дейността си от Питещ, ако автомобилният пазар се свие.

Мароко има повече предимства от Румъния, сред които и по-ниската цена на работната ръка и по-малкото разходи за логистика. Работната ръка в Мароко струва с 18% по-малко от тази в Румъния.

Рено ще започне следващата година производството във фабриката си край град Танжер в Мароко - завод, в който инвестира около един милиард евро. Французите обявиха вече, че възнамеряват да направят от африканския завод най-конкурентноспособното си предприятие от гледна точка на разходите.

Рено иска да строи там по-евтини коли, отколкото във фабриките си в Румъния или Турция благодарение на евтиния труд. Заплатите на мароканските служители няма да превишават 240 евро на месец, отбелязва телевизията.

Фабриката в Мароко ще започне работа от 2012 г., което създаде леко безпокойство сред служителите в Питещ.

Производството на автомобили в Румъния е спаднало с 2,3% през първите десет месеца на тази година, достигайки 283 809 броя, а производството на леки автомобили е намаляло в същия период с 2,5% до 261 450 броя, посочва Реалитатя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
fallback