fallback

Fitch: Европейските банки може да свият кредитите към ЦИЕ заради дълговата криза

Досегашната готовност за подкрепа на филиалите им в региона може да бъде поставена на изпитание при задълбочаване на кризата, смята Мишел Наполитано от агенцията

15:57 | 21.11.11 г. 1

Банките от еврозоната ще бъдат принудени да намалят финансирането за своите филиали в развиваща се Европа заради засилен натиск при задълбочаване на настоящата дългова криза, пише в свой доклад, цитиран от РИА Новости, международната рейтингова агенция Fitch Ratings.

Според агенцията при промяна на системата на финансиране в държавите от развиваща се Европа ще се понижи кредитоспособността и ще се забави ръстът на брутния вътрешен продукт в много от страните.

„Овладяването на вътрешните банкови сектори от чуждестранни компании поддържа рейтингите в държавите от Централна и Източна Европа, тъй като чуждите банки показват желание и готовност да подкрепят своите дъщерни дружества до и по време на финансова криза, ако има нужда от това. Но по-нататъшно усилване на финансовия натиск върху банките от еврозоната ще увеличи рисковете те да могат все по-малко да изпълняват тази своя политика и затова, като се имат предвид силните икономически и финансови връзки в региона, напрежението може да се разпространи от еврозоната в държавите от Централна и Източна Европа“, е заявил директорът на отдела за държавни рейтинги на страните от региона във Fitch Мишел Наполитано.

По-рано през този месец агенцията съобщи за заплаха за рейтингите на банките в САЩ при задълбочаване на дълговата криза в еврозоната заради експозицията им към държавите, които в момента изпитват трудности с финансирането си.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 02.09.22 г.
fallback