fallback

Икономиката на Русия с ръст от 4,8% през третото тримесечие

Предварителните данни на руското министерство на икономическото развитие от октомври сочеха ръст от 5,1%

17:36 | 14.11.11 г. 2

Ръстът на руската икономика е забавил скорост през третото тримесечие до 4,8% на годишна база, оставайки под очакванията на правителството и на анализаторите, става ясно от данните на руската Федерална статистическа служба (Росстат), цитирани от американското издание The Wall Street Journal.

Икономиката обаче продължава да се разширява с по-бързо темпо от второто тримесечие на 2010 г., подхранвана от нарастването на вътрешното търсене.

„Световните сътресения имаха само маргинален ефект върху реалната руска икономика и докато цената на петрола остава висока и Русия не е изправена пред нов крах в кредитния сектор, очакваме доброто представяне да продължи“, се посочва в писмо до клиентите на Danske Bank.

Икономическите данни от Русия през последните няколко месеца представяха смесена картина. Индустриалното производство през септември нарасна с 3,9% на годишна база, като това е най-бавното темпо от октомври 2009 г., след като дълговата криза в Европа, най-голямата дестинация за руския износ, понижи търсенето на руски стоки. Същевременно показателите за вътрешното търсене, като продажби на дребно и инвестициите в производствени мощности, регистрираха месечен ръст, а безработицата падна 3-годишно дъно.

Цената на петрола са задържа около 114 долара за сорта „Брент“, но Русия очаква отлив на около 70 млрд. долара от икономиката си за годината, което до голяма степен ще парира част от положителните ефекти от високите цени на енергоносителите, твърдят анализатори.

От Росстат не посочват допълнителни статистически данни, което затруднява анализа на причините за забавянето.

Данните са под очакванията на експертите за ръст от 5% и под предварителната оценка на руското министерство на икономическото развитие за ръст от 5,1% през третото тримесечие, заяви Иван Чакъров, главен икономист за Русия и Централна и Източна Европа в Renaissance Capital в Москва, цитиран от MarketWatch. Той очаква по-явно забавяне на руския ръст през първата половина на 2012 г. „на база на предположението за умерена рецесия в еврозоната и на явната възможност за значително забавяне в САЩ“.

Според повечето анализатори Русия остава в състояние да изпълни поставената цел от 4,1% ръст през тази година, а официалната прогноза за 2012 г. е за забавяне до 3,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
fallback