fallback

Румъния ще се опита да пласира ДЦК за 2 млрд. долара

Букурещ иска да набере не по-малко от 500 млн. долара от продажбата на 5-годишни облигации

17:19 | 11.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Румъния ще се опита да набере 2 млрд. долара от продажбата на деноминирани в долари облигации, съобщава румънското финансово министерство, цитирано от Bloomberg.

Букурещ иска да набере не по-малко от 500 млн. долара от продажбата на облигации с матуритет над 5 години, се посочва в изявление на министерството. Планираната продажба е част средносрочната програма за финансиране на страната, предвиждаща набирането на 7 млрд. евро до 2013 г.

„Количеството, матуритетът, лихвеният процент и останалите финансови параметри ще бъдат уточнени по време на сделката и ще зависят от пазарните условия“, се уточнява в изявлението.

Румъния ще опита да се финансира от международните пазари, за да не позволи бюджетния дефицит на страната да надхвърли 4,4% от брутния вътрешен продукт (БВП).

От март Румъния не зависи от предоставената от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) кредитна линия в размер на 20 млрд. евро, след като правителството повиши данъците и понижи заплатите в държавния сектор с цел да свие бюджетния си дефицит.

Страната подписа ново предпазно споразумение с МВФ и ЕС на стойност 5 млрд. евро. Букурещ обаче подчертава, че не възнамерява да тегли средства от предпазния фонд.

През юни Румъния успя да набере 1,5 млрд. евро при продажбата на 5-годишни облигации. Предстоящият аукцион ще бъде управляван от Citigroup, Deutsche Bank и HSBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
fallback