fallback

В Гърция стигнаха до консенсус, ще има ново правителство

Георгиос Папандреу вече няма да е премиер, кой ще го наследи ще стане ясно в понеделник

23:23 | 06.11.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу и лидерът на опозицията Антонис Самарас са достигнали до споразумение за сформиране на ново коалиционно правителство, което да приеме условията на еврозоната за отпускане на новата спасителна помощ за страната.

Споразумението е станало факт, след като двамата са провели разговори с президента на страната Каролос Папуляс, търсейки начин за излизане от политическата криза, разразила се след договарянето на условията по втория спасителен пакет.

В официалното съобщение за новината, което бе разпространено от пресслужбата на президентството, се казва, че утре предстои нова среща между настоящия премиер и лидера на опозицията. На нея трябва да стане ясно кой ще ръководи новото правителство, като засега е ясно, че това няма да е Папандреу.

Ситуацията в Гърция се изостри доста през уикенда, като лидерите на Европейския съюз дадоха 24 часа, за да бъде даден отговор на въпроса как ще се формира правителство, което да приложи на практика условията по договорения нов спасителен пакет.

„Ясно е, че това правителство ще предаде щафетата, но не просто нататък, а на ново правителство, ако ние съставим такова, а аз се надявам това да се случи скоро. Като казвам скоро, имам предвид днес, не утре”, заявява Папандреу в обръщение до медиите.

Европейският съюз даде ясно да се разбере, че иска единство в правителството на Гърция, за да бъде сигурно постигането на консенсус за подкрепа на реформите и връщането на доверието. Постигането на споразумение за формиране на ново правителство стана възможно благодарение на съгласието на Папандреу да се оттегли от премиерския пост. Именно това бе условието, поставено от Самарас, за да седне опозицията на масата за преговори.

Както е известно, в края на миналата седмица правителството на Папандреу успя да спечели вот на доверие от гръцкия парламент. Приемането на мерките, заложени от кредиторите в замяна на спасителния пакет обаче остана под въпрос.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 02.09.22 г.
fallback