fallback

Стачка на стачките парализира Гърция

Протестът е срещу утрешния вот в парламента за нови строги антикризисни мерки

16:56 | 19.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Стотици хиляди протестиращи се стекоха днес пред гръцкия парламент, след като двата най-големи синдиката – на заетите в публичния и в частния сектор, организираха т.нар. „стачка на всички стачки“. 

Според Ройтерс в Атина се е стигнало до единични прояви на насилие, а услугите и транспортът в страната са блокирани ден преди ключовия вот в парламента за нови строги антикризисни мерки.

Новият проектозакон предвижда не само замразяване на колективните трудови договори и увеличение на данъците, но и прехвърляне на 30 000 държавни служители до края на годината в т. нар. "трудов  резерв". До уволнението си те ще получават 60% от заплатите си. Новият законопроект предвижда освен това единна схема за заплати в държавния сектор, която ще премахне даваните досега бонуси и надбавки.

Според премиера Георгиос Папандреу, който призова за подкрепа преди важното гласуване, ако проектозаконът не бъде приет преди срещата на върха на ЕС в неделя в Брюксел, европейските партньори на Гърция ще откажат да й отпуснат  поредния транш от спасителния заем.

По информация на Grreporter.info протестиращите са успели да сринат хидравличната ограда, която барикадира входа на парламента. На място са били пратени повече от 5000 полицаи, за да овладеят гневните тълпи, като за пореден път се е стигнало до използване на сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Полетите на гръцките авиокомпании Aegean Airlines и Olympic Air са отменени, а заради участието в стачката и на авиодиспечерите полетите на останалите международни авиокомпании са с големи закъснения. 

Затворени през двата дни са министерства, фирми и магазини, банки, аптеки, бензиностанции и хлебарници. Заради продължаващата вече втора седмица стачка на сметопочистващите фирми градът е заринат с отпадъци. В болниците лекарите обработват само най-спешните случаи.

В Атина е шумно само пред парламента, а улиците на града бяха "зловещо тихи", като на витрините на магазините бяха залепени плакати с надписи "Ние затваряме за ден, за да не затворим завинаги", отбелязва още Ройтерс. 

Вижте снимки от протестите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 11.09.22 г.
fallback