fallback

Путин: Паричната политика на САЩ е паразитна

САЩ не са паразит за световната икономика, но монополът на щатския долар е паразитен, е посочил руския премиер по време на визита в Китай

14:21 | 12.10.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Владимир Путин, снимка: Ройтерс

Премиерът на Русия Владимир Путин разкритикува паричната политика на САЩ, определяйки я като паразитна. Това се случи по време на посещението му в Китай, пише АР.

В интервю за китайска държавна медия, дадено късно снощи и разпространено днес, Путин похвали сътрудничеството с Китай и остро разкритикува САЩ, определяйки господството на американския долар като паразитно.

"САЩ не са паразит за световната икономика, но монополът на щатския долар е паразитен", каза Путин, цитиран от агенция Синхуа. Руският премиер заяви, че е отправил критиката си конструктивно в търсене на общи решения за разклатената световна икономика.

При двудневното посещение на Путин в Пекин китайските лидери се ангажираха да разрешат ценови спорове, които блокират плановете за руски доставки на природен газ по два газопровода.

Част от сключените споразумения за общо 7 милиарда долара предвиждат китайски компании, подкрепяни от държавата, да инвестират 1,5 милиарда долара в сибирска топилна пещ за алуминий и да вложат 1 милиард долара в съвместен инвестиционен фонд, припомня АП.

Наричайки Путин "стар приятел на Китай", президентът Ху Цзинтао отбеляза, че посещението на руския лидер е дало тласък на китайско-руските всестранни стратегически отношения.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
fallback