IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: В отчайваща ситуация сме, парите ще стигнат до средата на ноември

Страната се движи по острието на бръснача, тъй като се намира на един изключително критичен завой, пише гръцката преса

15:00 | 05.10.11 г. 32
Автор - снимка
Създател
Гърция: В отчайваща ситуация сме, парите ще стигнат до средата на ноември

Гръцкият министър на регионалното развитие, конкурентоспособността и търговския флот Михалис Хрисохоидис заявява, че положението на неговата страна е "доста отчайващо", съобщава АФП.

“Нашето положение е доста отчайващо. Защото ние намаляваме все по-драстично дохода на хората. Гърците изживяват сегашната ситуация много болезнено, посочва Хрисохоидис.

“Кога ще видим светлина в тунела? Не можем да кажем това”, е добавил гръцкият министър.

“Правителството е напълно изолирано с тази политика на реформи. Опозицията уверява, че би могла да предоговори нашите кредитни условия. А радикалната левица иска да напусне ЕС. Ние сме сами”, казва Хрисохоидис.

“Нашият основен проблем е този с несигурността, подхранвана от непрекъснатите спекулации в целия свят за неизбежен фалит на страната”, отбелязва министърът.

Фалит на страна от еврозоната ще бъде катастрофа, тъй като ще предизвика ефекта на доминото. Дори само поради тази причина ние не можем да решаваме сами за спиране на плащанията, е казал Хрисохоидис.

Парите на Гърция ще стигнат до средата на ноември, когато страната се надява да получи следващия транш от спасителните заеми за спряване с кризата, обяви финансовият министър Евангелос Венизелос, цитиран от вестниците.

Венизелос обаче не каза как ще се постигне това, при положение че преди месец негов заместник оповести, че наличните пари на Гърция ще стигнат до октомври. Изказването на гръцкия финансов министър разтревожи пазара и обществеността, които се опасяват, че е възможно страната да се окаже в несъстоятелност и да не може да продължи да плаща заплати и пенсии.

В. "Катимерини" пише по този повод, че гръцкото финансово министерство е уверило кредиторите от тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ, че наличните пари на държавата ще стигнат до средата на ноември.

За да се постигне това обаче, кабинетът ще трябва да използва средства от Европейския стабилизационен фонд, които възлизат на около 1,5 млрд. евро, но подобно нещо може да се окаже "повод за война" с тройката, която смята, че тези пари не бива под никакъв предлог "да се пипат".

Освен това, парите могат да стигнат до средата на ноември, само ако има по-добро управление на плащанията. В този случай обаче също не е изключено някои от тези плащания частично да спрат.

Правителството разчита и на приходите от приватизационни сделки, които се очаква да влязат в хазната до края на този месец. Те възлизат на 849 млн. евро. Макар че законът изисква тези средства да бъдат използвани само за обслужване на дълга, а не за други цели, не е изключено с различни счетоводни еквилибристики парите да отидат по други направления, допълва вестникът.

Финансовият министър вчера увери, че пари за заплати и пенсии в държавата ще има до края на ноември и че правителството ще изпълни финансовите си задължения към гражданите, които зависят от държавния бюджет.

Евангелос Венизелос обаче побърза да поясни, че за да има държавен бюджет, всички трябва да си плащат задълженията към държавата.

Гърция се движи по острието на бръснача, тъй като се намира на един изключително критичен завой след извънредното заседание на Еврогрупата - финансовите министри от еврозоната, отбелязва в. "Катимерини".

Отпускането на шестия транш от заемите за Гърция и за реализирането на споразумението от 21 юли на лидерите на валутния съюз за предоставяне на нова помощ на страната буквално висят във въздуха.

На този фон кабинетът, след несполуките в икономическата политика, пое ангажименти пред ЕС да гласува до края на този месец "спорни" законопроекти, като този за въвеждане на единна схема за заплатите в държавния сектор и въвеждане на т. нар. трудов резерв. В обстановка на засилващ се социален гняв предстои парламентът да приеме и непопулярния рестриктивен проектобюджет за 2012 г., предвиждащ уволнения и намаления на заплати и пенсии.

Особено тежка е обстановката и в правителствения екип. Вътрешният министър Харис Кастанидис заяви, че някои от предложените мерки за икономии, взети под натиска на "тройката", тласкат страната към "една доста неприемлива ситуация", а бившият министър на икономиката Лука Кацели предупреди, че няма да гласува решения, които унищожават основни трудови права, коментира още в. "Катимерини".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Чак пък развалени консерви:)) Знам, че руснаците харесваха качеството на стоките ни и ако не бяхме спрели износа нямаше други да се намърдат там. (Можеше да се оправи малко търговския вид...) Имахме връзки с арабите и поради политическа конюктура можеше още да работим с тях. Но ние сме "умни" и вярваме на "безкористните" съветници :)) А за днешното образование...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
my-SHOP
преди 12 години
Ние уж всичко знаехме, а в същност нищо не знаехме. Това е реалността и тя е горчива и уж бързо "аклиматизиращия" и пригаждащ се българин - НЕ СЕ СПРАВИ. Затова сме в преход вече толкова години. И не са виновни само политиците, а всички ние. А това, че Гърция няма да се скоро оправят е ФАКТ. Това че и в нас банките са раздавали кредити на "*** и Пульо" също не е точно така, защото тук кредити са обезпечени. На гърците не е проблема кредите на народа, а кредитите на държавата. Те сега уж им дават пари, ама не е така. Дават им уж кредити да с оправят, но дадените кредити влизат в плащането на стари кредити и за държавата нищо не остава. Спасяват се банките кредитори, а не самия кредитополучател. Във всички учебници пише, че необслужван кредит с нов кредит не се връща. В момента, в който чужбите банки си вземат своето и се спасят от фалит - ЖАЛНА ИМ МАЙКА НА ГЪРЦИТЕ. Няма да видят и 1 евро. В момента европейските правителства спасяват собствените си банки, а не Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
my-SHOP
преди 12 години
Оф стига с тия пазари-митове. Какво знаеш за пазарите от соц. времето. Ние изнасяхме развалени консерви на руснаците те ни даваха скапани коли :). Или затова, че изнасяхме за Япония електрокари под себестойност, а не ги претопяваха ли? Едно от малкото качествени неща, което се е произвеждало е оръжия, но там "филма е друг" и в сегашно време е много трудно да "се снимаме в тоя филм". Цялото ни голямо производство и пазари от соца е мит. Когато в западна Европа хората са си оптимизирали производството, ние сме тъпчели на едно място. И кога стената падна видяхме колко сме назад, ама тя не падна само за нас. Другите страни от източния блок видяха, че може да си купуват хубави консерви, а не български с ръждиви кутии. Видя се че руските комбайни, които харчат 3 пъти повече гориво от западните, не стават. И хората започнаха да си купуват хубави комбайни. Видя се и мита за нашето ОТЛИЧНО обучение. Нас ни учеха да разбираме от всичко по малко, а хората се специлизираха само е една сфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
citizen_bg
преди 12 години
Освен това се сещам и за условия при отпускане на кредит от ЕС, като например да се усвои от точната фирма(европейска).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
x2spark
преди 12 години
стига сте писали глупости!Проблема на гърците е повсевместен и просто имаха късмет първи те да изгърмят.Иначе всички държави в последните години финансират дупките в държавните си бюджети по този начин но тези които са вън от еврозоната като закъсат с плащанията могат да увеличат паричната маса (да напечатат пари) и пак да си покриат задълженията а страните от еврозоната са блокирано от към такива механизми и започват един по един да издъхват.Проблема е въобще ползването на този механизм за финансиране от външните пазари а не че само гърция го е ползвала.Матуритета трябва да е само в интервала на мандата на даено правителство не повече.И май скоро ще го разберат в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
citizen_bg
преди 12 години
Само преди 2 години и в БГ банките раздаваха кредити на *** и Пульо :)))Какво ще кажеш за квотите за внос от страни извън ЕС? Има ли такива?А какво щеше да бъде салдото ако не бяхме разтурили икономиката и селското стопанство и бяхме запазили традиционните пазари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Никой не дава пари без да си ги поискаш! Погледни салдата на страните от ЕС и ще видиш, че ние и тези като нас са много на + от членството си! Пазара на производителите им - никой не те е спрял да си купуваш Лади, Тойоти, китайско и т.н. - тази теория е нелепа по време на пазарна икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
citizen_bg
преди 12 години
Гърците не са вземали, на тях са им давали, а тези които са им давали са си правили някакви сметки - за лихви и за да пласират произведеното от развитите в ЕС. Тези дето организираха ЕС го направиха основно с тази цел - пазари. Сега гърците трябва да плащат за алчността на развитите. Защо? За разлика от нас обаче гърците разбират и не са съгласни. Глупавите сме ние, че се оставяме да ни лъжат "благодетелите" от ЕС и марионетките им - нашите продажни управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Приятелю, защо включваш само нас в кюпа на бедните и плащаши за гръцката криза - ти да не пишеш от луната? Значи ти си съгласен да даваш заеми на някой, който да не ти ги връща - така ли е??? А като дадеш заем и след това ти бъде отказано връщането, най-нормалното нещо е да критикуваш - това правят всички, с изключение на теб - ти искаш да даваш пари и да не ти ги връщат. Дай ми и на мен, защо храниш само гърчолята? Това, че гърцетие са живели винаги по-добре от нас не е вярно. От съвременната история започват да живеят по-добре след 1950г. примерно. И за тези 50 год преднина която имат, ние ще ги настигнеме за 5-10г. от ден днешен - бъди убеден в това! Политиците им сигурно са по-малко крадливи, но да казваш, че управляващите на фалирала страна са номер 1 е просто смешно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
wenci
преди 12 години
Разпада на икономически зони е започнал - Гърция е в началото. Доброто предстои, обединявайки се на Балканите, ще се опълчим на западняците - стига са ни доили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още