IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: В отчайваща ситуация сме, парите ще стигнат до средата на ноември

Страната се движи по острието на бръснача, тъй като се намира на един изключително критичен завой, пише гръцката преса

15:00 | 05.10.11 г. 32
Автор - снимка
Създател
Гърция: В отчайваща ситуация сме, парите ще стигнат до средата на ноември

Гръцкият министър на регионалното развитие, конкурентоспособността и търговския флот Михалис Хрисохоидис заявява, че положението на неговата страна е "доста отчайващо", съобщава АФП.

“Нашето положение е доста отчайващо. Защото ние намаляваме все по-драстично дохода на хората. Гърците изживяват сегашната ситуация много болезнено, посочва Хрисохоидис.

“Кога ще видим светлина в тунела? Не можем да кажем това”, е добавил гръцкият министър.

“Правителството е напълно изолирано с тази политика на реформи. Опозицията уверява, че би могла да предоговори нашите кредитни условия. А радикалната левица иска да напусне ЕС. Ние сме сами”, казва Хрисохоидис.

“Нашият основен проблем е този с несигурността, подхранвана от непрекъснатите спекулации в целия свят за неизбежен фалит на страната”, отбелязва министърът.

Фалит на страна от еврозоната ще бъде катастрофа, тъй като ще предизвика ефекта на доминото. Дори само поради тази причина ние не можем да решаваме сами за спиране на плащанията, е казал Хрисохоидис.

Парите на Гърция ще стигнат до средата на ноември, когато страната се надява да получи следващия транш от спасителните заеми за спряване с кризата, обяви финансовият министър Евангелос Венизелос, цитиран от вестниците.

Венизелос обаче не каза как ще се постигне това, при положение че преди месец негов заместник оповести, че наличните пари на Гърция ще стигнат до октомври. Изказването на гръцкия финансов министър разтревожи пазара и обществеността, които се опасяват, че е възможно страната да се окаже в несъстоятелност и да не може да продължи да плаща заплати и пенсии.

В. "Катимерини" пише по този повод, че гръцкото финансово министерство е уверило кредиторите от тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ, че наличните пари на държавата ще стигнат до средата на ноември.

За да се постигне това обаче, кабинетът ще трябва да използва средства от Европейския стабилизационен фонд, които възлизат на около 1,5 млрд. евро, но подобно нещо може да се окаже "повод за война" с тройката, която смята, че тези пари не бива под никакъв предлог "да се пипат".

Освен това, парите могат да стигнат до средата на ноември, само ако има по-добро управление на плащанията. В този случай обаче също не е изключено някои от тези плащания частично да спрат.

Правителството разчита и на приходите от приватизационни сделки, които се очаква да влязат в хазната до края на този месец. Те възлизат на 849 млн. евро. Макар че законът изисква тези средства да бъдат използвани само за обслужване на дълга, а не за други цели, не е изключено с различни счетоводни еквилибристики парите да отидат по други направления, допълва вестникът.

Финансовият министър вчера увери, че пари за заплати и пенсии в държавата ще има до края на ноември и че правителството ще изпълни финансовите си задължения към гражданите, които зависят от държавния бюджет.

Евангелос Венизелос обаче побърза да поясни, че за да има държавен бюджет, всички трябва да си плащат задълженията към държавата.

Гърция се движи по острието на бръснача, тъй като се намира на един изключително критичен завой след извънредното заседание на Еврогрупата - финансовите министри от еврозоната, отбелязва в. "Катимерини".

Отпускането на шестия транш от заемите за Гърция и за реализирането на споразумението от 21 юли на лидерите на валутния съюз за предоставяне на нова помощ на страната буквално висят във въздуха.

На този фон кабинетът, след несполуките в икономическата политика, пое ангажименти пред ЕС да гласува до края на този месец "спорни" законопроекти, като този за въвеждане на единна схема за заплатите в държавния сектор и въвеждане на т. нар. трудов резерв. В обстановка на засилващ се социален гняв предстои парламентът да приеме и непопулярния рестриктивен проектобюджет за 2012 г., предвиждащ уволнения и намаления на заплати и пенсии.

Особено тежка е обстановката и в правителствения екип. Вътрешният министър Харис Кастанидис заяви, че някои от предложените мерки за икономии, взети под натиска на "тройката", тласкат страната към "една доста неприемлива ситуация", а бившият министър на икономиката Лука Кацели предупреди, че няма да гласува решения, които унищожават основни трудови права, коментира още в. "Катимерини".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
След всички написани и преписани текстове, тук и под всички статии, не става ясно едно - кой или кои ще са хората които ще ПРЕДЛОЖАТ ясен план, изпълним в нормален срок! И да го видим в края на краищата. Или само мрънканици ще има.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
Фостър Дълес първият шеф на ЦРУ - заявява: Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ".През последните 20 години САЩ възпроизведе собствената си мафиотска държава в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
ПЛАНЪТ РАН-ЪТ - ПРОГРАМАТА ЗА РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ"В приложението към плана Ран-Ът от 117 страници става дума за това, че българската икономика е предназначена да изхранва 5 милиона души. Още тогава, началото на 90-те години, се прогнозира появата на цигари ментета, алкохол менте, хора, които ще ровят кофите за ***...От 1990 г. та до днес, жертвите на плана Ран-Ът се изчисляват на малко повече от един милион души. Тези хора или са измрели, или са се изселили от държавата български граждани.Резултатите се наричат винетки, здравни осигуровки, въвеждането на различни и нови видове данъци и такси, непрекъснатото покачване на цените на най-важните консумативи - ток, вода, и отопление.Докато успешните приватизационни програми в други страни включваха не повече от две дузини пълни приватизации за един период от няколко години, България трябва да приватизира хиляди предприятия за кратък период от време..." Вижда се: В 1990 г. управляващите са дали съгласие България да бъде превърната в опитна мишка, за да се провери дали може да понесе "най-амбициозното начинание, което някоя страна е правила." В страните от ЕС държавната собственост се запазва в границите от 35% (Франция) до 65% (в скандинавските страни). Планът за реформивече 15 години се изпълнява безпрекословно. В съответствие с него България единствена в света извърши 100 % разрушителна приватизация. "Жан Виденов беше свален, защото се противопостави по своему на изискванията на престъпната двойка Международен валутен фонд-Световна банка. Много аржентинци смятат, че МВФ е самият дявол и определено има защо.Жан Виденов беше свален още, защото се опита да се пребори с олигарсите от Газпром и да защити интересите български. Виденов е пример за достоен българин!!! Едно от най-характерните явления около от проекта "Ран и Ът" е, че той е реализиран изцяло, а в някои случаи дори е преизпълнен. 100% приватизация на държавната индустрия (всичките 2200 предприятия! 100 % приватизация на търговията (всичките 13 000 обекта в 2-годишен срок, по график, включващ 2000 обекта на тримесечие! Последователно бяха ликвидирани селското стопанство, промишлеността, транспорта (речен, морски и въздушен), военно-промишления комплекс, телекомуникациите и атомната ни енергетика. На пазара ще се появят всякакви ментета. Най-уязвимата част от населението - децата и възрастните ще получават тежки хипотрофични увреждания от системното недояждане. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите покупателната способност на населението неспирно ще спада и ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване.През последните 17 години САЩ възпроизведе собствената си мафиотска държава в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Никой нормален човек, не одобрява, кражбата! Това са просто фактите около казуса Гърция. Банките крадат в световен мащаб, Гърците крадат от банките на принципа, защо само ония да ядат от баницата. При тях поне, доста отива за народа им, да живеят добре(взимат за народа си, и дават на народа си), за разлика от нашето корумпирано правителство, което краде от народа си, като нищо не се връща към него. БГ управниците обслужват Америка, Европа, и себе си. БГ политиците крадат най-много за себе си и отчасти за бандитският ЕС и САЩ, а българският народ само *** мухите. По-добре е да паднеш на лешоядите, отколкото на българските политици. Първите ядат мъртвите, а вторите живите.Българското правителство краде от народа си, за да дава на бандитските европейски и американски банкии и за да си взимат тлъстите комисионни от това! В това отношение гръцкото правителство е много по-хуманно от нашето, защото краде от наи-големите измамници, а не от народа си!!!Да не забравяме, че гърците си имат и икономика и туризъм, и инфраструктура, повечето направена с европейските пари, които утре няма да струват нищо. Това че ще им отрежат заемите, много не ги бърка. ЕВРОТО е ОБРЕЧЕНО в обозримо бъдеще и гърците това го знаят!!! Целта им е да обявят фалит преди разпада на еврото,(може да се расъждава , че синдикатите им работят съвместно с правителството) да излязат от еврото, да върнат драхмата, девалвират я, и така да изчистят нещата. За това се бори гръцкия народ, за това са и протестите. Защо само те да го отнасят? А тези банки лихвари да излязат сухи от водата ли.....?Не съм ли прав......?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
браточка, а защо тогава цената на лампите не само не пада ами се и вдига?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Znam edno - po dobre mijav pazar, otkolkoto mjava konkurenciya:), i vseki si nosi otgovornostta i posledstviyta za dejstviyata - i na iztok i na zapad.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
А защо трябва да ги връщам аз тези кредити, след като банката не си е направила сметка или се е поддала на алчност за лихви? Сега държавата спасява банки - пари на едни с пари на други. На банкерите нещо да им се е отразило?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
crammer
преди 12 години
Citizen_bg, chudia se kakvo praviat takiva "razbirachi" kato tebe v blogove na uj "seriozni" finiansovi sitove kato investor.bg. Ti razbirash li znachenieto na dumata "pazar" i s kakvo edin absolutno mijav pazar kato GR ili BG moje s nesto da oblagodetelstva edna multinatsionalna germanska kompania. Ne stavai smeshen...ochevidno niamash niakakav "pazaren" opit, osven povarhnostna predstava za tova koeto pishesh. Jalkoto v vashata darjava e che mnogo hora misliat taka kato tebe bez da si davat nikakva smetka che vsichkite ste edni zombita koito jiveiat za smenka na rabotesti, inteligentni i otgovorni hora po na zapat ot vas. Ciao! Happy trading mate! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
my-SHOP
преди 12 години
Повярвай че нямаше как да останем на руския пазар за хранително-вкусовата промишленост. Реалните цени нямаше да позволят, преди продахме - т.е. разменяхме под себестойност. Няма как с толкова енергоемко производство и спъпи суровини, да се преборим за добра цена на крайния продукт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
За *** и пульо съм съгласен и точно това ми е теорията - ти искаш ли да връщаш техните кредити, дори косвено под формата на по-високи кредити?Квоти има за нищожно малък % от стоките и ще кажа 1 факт: аз се занимавам с лампи и преди 2007г /влизането ни в ЕС/ плащахме 23% мито за тези от тях внесени от Китай анпример, в момента се плаща под 3% по заповед на ЕС. Така е с огромния % от стоките.ЕС не ни е разтурило икономиката и селското стопанство - това свършихме ние и политиците ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още