fallback

Гърция: В отчайваща ситуация сме, парите ще стигнат до средата на ноември

Страната се движи по острието на бръснача, тъй като се намира на един изключително критичен завой, пише гръцката преса

15:00 | 05.10.11 г. 32
Автор - снимка
Създател

Гръцкият министър на регионалното развитие, конкурентоспособността и търговския флот Михалис Хрисохоидис заявява, че положението на неговата страна е "доста отчайващо", съобщава АФП.

“Нашето положение е доста отчайващо. Защото ние намаляваме все по-драстично дохода на хората. Гърците изживяват сегашната ситуация много болезнено, посочва Хрисохоидис.

“Кога ще видим светлина в тунела? Не можем да кажем това”, е добавил гръцкият министър.

“Правителството е напълно изолирано с тази политика на реформи. Опозицията уверява, че би могла да предоговори нашите кредитни условия. А радикалната левица иска да напусне ЕС. Ние сме сами”, казва Хрисохоидис.

“Нашият основен проблем е този с несигурността, подхранвана от непрекъснатите спекулации в целия свят за неизбежен фалит на страната”, отбелязва министърът.

Фалит на страна от еврозоната ще бъде катастрофа, тъй като ще предизвика ефекта на доминото. Дори само поради тази причина ние не можем да решаваме сами за спиране на плащанията, е казал Хрисохоидис.

Парите на Гърция ще стигнат до средата на ноември, когато страната се надява да получи следващия транш от спасителните заеми за спряване с кризата, обяви финансовият министър Евангелос Венизелос, цитиран от вестниците.

Венизелос обаче не каза как ще се постигне това, при положение че преди месец негов заместник оповести, че наличните пари на Гърция ще стигнат до октомври. Изказването на гръцкия финансов министър разтревожи пазара и обществеността, които се опасяват, че е възможно страната да се окаже в несъстоятелност и да не може да продължи да плаща заплати и пенсии.

В. "Катимерини" пише по този повод, че гръцкото финансово министерство е уверило кредиторите от тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ, че наличните пари на държавата ще стигнат до средата на ноември.

За да се постигне това обаче, кабинетът ще трябва да използва средства от Европейския стабилизационен фонд, които възлизат на около 1,5 млрд. евро, но подобно нещо може да се окаже "повод за война" с тройката, която смята, че тези пари не бива под никакъв предлог "да се пипат".

Освен това, парите могат да стигнат до средата на ноември, само ако има по-добро управление на плащанията. В този случай обаче също не е изключено някои от тези плащания частично да спрат.

Правителството разчита и на приходите от приватизационни сделки, които се очаква да влязат в хазната до края на този месец. Те възлизат на 849 млн. евро. Макар че законът изисква тези средства да бъдат използвани само за обслужване на дълга, а не за други цели, не е изключено с различни счетоводни еквилибристики парите да отидат по други направления, допълва вестникът.

Финансовият министър вчера увери, че пари за заплати и пенсии в държавата ще има до края на ноември и че правителството ще изпълни финансовите си задължения към гражданите, които зависят от държавния бюджет.

Евангелос Венизелос обаче побърза да поясни, че за да има държавен бюджет, всички трябва да си плащат задълженията към държавата.

Гърция се движи по острието на бръснача, тъй като се намира на един изключително критичен завой след извънредното заседание на Еврогрупата - финансовите министри от еврозоната, отбелязва в. "Катимерини".

Отпускането на шестия транш от заемите за Гърция и за реализирането на споразумението от 21 юли на лидерите на валутния съюз за предоставяне на нова помощ на страната буквално висят във въздуха.

На този фон кабинетът, след несполуките в икономическата политика, пое ангажименти пред ЕС да гласува до края на този месец "спорни" законопроекти, като този за въвеждане на единна схема за заплатите в държавния сектор и въвеждане на т. нар. трудов резерв. В обстановка на засилващ се социален гняв предстои парламентът да приеме и непопулярния рестриктивен проектобюджет за 2012 г., предвиждащ уволнения и намаления на заплати и пенсии.

Особено тежка е обстановката и в правителствения екип. Вътрешният министър Харис Кастанидис заяви, че някои от предложените мерки за икономии, взети под натиска на "тройката", тласкат страната към "една доста неприемлива ситуация", а бившият министър на икономиката Лука Кацели предупреди, че няма да гласува решения, които унищожават основни трудови права, коментира още в. "Катимерини".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
fallback