fallback

ARD: Гръцката криза насърчава българската икономика

През тази година вече 800 гръцки компании са напуснали родината си в посока България и инвестират тук

16:55 | 27.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Гръцки банки контролират вече 20% от българската финансова система. Снимка: Ройтерс

„В Сандански и сега е лято – 26 градуса на сянка. Сандански е курорт и Ел Дорадо за гръцките гости. Гости за кратък шопинг или за по-дълго. Менютата са и на гръцки, обявите за намаления по магазините – също, хората тук отдавна се настроиха на гръцка вълна. Сандански процъфтява и гърците в града са причина за това“, се казва в материал на германския държавен телевизионен канал ARD.

„Може да правим добър бизнес тук за по-малко пари, а и плащаме по-ниски данъци“, цитиран е гръцки предприемач.

Те внасят много дребни пари в града, но и големият бизнес се развива добре. България има все още своята собствена валута – лев, но тя е свързана с еврото и така остава стабилна.

„Досега имаше само текстилни фирми, но вече идват всякакви бизнеси – мебелни, сладкарски фирми, всякакви компании“, цитиран е собственикът на кафене Александрос Сарафидис.

А с тях идват и банките. Гръцки банки контролират вече 20% от българската финансова система. Изглежда тук са парите, които липсват като инвестиции в Гърция.

„Извличаме полза от гръцката криза, за съжаление е така. Но имаме и една от най-стабилните икономики в Европа“, цитиран е и Мартин Заимов, член на Управителния съвет на „Сосиете Женерал Експресбанк“.

Банките се смятат за стабилни заради относително високия дял на собствения си капитал. 13% от кредитите се определят като „лоши“, но това не заплашва системата. Столицата София се превръща в истинско банково средище.

През тази година вече 800 гръцки компании напуснаха родината си в посока България. Офисите и наемите са евтини, но корпоративният данък от 10% действа като магнит. В кризата броят на инвестициите се увеличава.

Работната ръка е добре образована и евтина, което е добре за интензивни от гледна точка на заплатите бизнеси. Гръцки фирми са отговорни за над 80 000 работни места в страната.

„Само в Сандански има 60-80 гръцки фирми. Сред тях има и големи фирми с над 1000 заети, като „Еврокомерс 95“, разказва пред камерата на германската телевизия консултантът Румен Димитров. Други имат по 2 – 3 хил. служители. Така че на практика в Сандански безработни няма.

Но това е нож с две остриета. Това е бум, който се случи заради бягството от високи данъци. Сравнителното предимство скоро може да стане сравнителен недостатък, заключава германската медия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
fallback