fallback

Кредиторите искат масови съкращения в гръцкия държавен сектор

Правителството обаче не може да уволни директно държавни служители, тъй като това изрично е забранено в конституцията на страната

17:55 | 20.09.11 г.

Гърците не спряха да протестират срещу мерките на правителството. Снимка: Ройтерс

„Тройката“ кредитори (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) изискват от Гърция масово съкращение на работни места в държавния сектор, съобщи Атинската информационна агенция, цитирана от РИА Новости.

По данни на гръцката агенция правителството е планирало до 2015 г. да бъдат уволнени или пенсионирани 150 000 от около 750 000 служители в държавните ведомства, но „тройката“ е недоволна от тези планове и иска допълнителни съкращения.

Правителството не може да уволни директно държавни служители с постоянни договори, тъй като това е забранено от конституцията на страната.

При това положение властите разработват редица стимули за предсрочно пенсиониране на служителите и предлагат на чиновниците да ползват дългосрочен платен отпуск при 60% от заплащането.

Колкото до служителите на временни договори, през настоящата година броят им е намалял приблизително наполовина в сравнение с 2010 г., а за 2012 г. е планирано още едно съкращение с 50%.

Гръцкият министър на административната реформа Димитрис Репас представи пред правителството план за съкращения във всички ведомства, организации и поделения в държавния сектор с 30%, съобщава още Атинската информационна агенция.

Гърция финансира плащанията по държавния си дълг с кредитите, които й отпускат ЕС и МВФ, но заради неизпълнението на бюджетната програма е заплашена да не получи поредния транш от 8 млрд. евро през октомври.

Изключително важните за Гърция преговори между министъра на финансите Евангелос Венизелос и представители на „тройката“ ще продължат тази вечер.

Освен съкращения в държавния сектор медиите посочват, че пред правителството остават възможности като намаляване на заплатите и пенсиите и увеличаване на потребителските данъци и акцизите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
fallback