fallback

Жители на гръцки град въведоха виртуална валута

Подобни форми на разменна търговия е имало и в много градове в Аржентина в периода, когато страната обявява фалит

21:26 | 22.08.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Жителите на гръцкия пристанищен град Патра въведоха виртуална валута на фона на тежката дългова криза, свързана с еврото, съобщава ДПА.

Виртуалната валута "оволос" е въведена като алтернатива на еврото, като според сайта на дружеството "Оволос" става дума за вид разменна търговия.

От създаването си през 2009 г. дружеството е привлякло 2300 членове, съобщи говорителят на организацията Спиридон Гудевенос. Подобни форми на взаимодействие е имало и в много градове в Аржентина в периода, когато страната обявява фалит, отбелязва говорителят, допълвайки, че дружеството е признато от гръцките власти.

Принципът е прост - жител на града предлага услуга, срещу която получава виртуални монети "оволос" на сайта на сдружението.

"Това е така наречената социална валута. Притежателите на "оволос" сметки след това мога да заменят фиктивните си пари за покупка на храни или други стоки", уточнява Гудевенос.

Предпоставка за успеха на подобни схеми е те да съберат възможно най-много участници, за да не останат членовете им само с виртуалните си сметки, отбелязва финансовият експерт и данъчен консултант Никос Врусис.

Подобно движение се развива и в град Волос в Централна Гърция. Там схемата работи най-вече чрез натурална размяна, но има и виртуална валута. Разменят се предимно дрехи, а в дружеството членуват около 3000 души.

Междувременно гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос заяви, че засегнатата от криза гръцка икономика ще се свие повече от очакваното тази година, съобщава Асошиейтед прес.

Венизелос посочи, че министерството прогнозира спад на икономиката между 4,5% и 5,3% през 2011 г., което е значително по-зле от първоначално предвиденото. Министърът каза на пресконференция, че ще обсъди въпроса с представители на международните кредитори на Гърция по време на разговори в Атина тази седмица.

Венизелос изтъкна, че при положение, че всички мерки за икономии бъдат изцяло приложени, правителството ще успее да постигне целта си за съкращаване на бюджетните разходи от 10,5% от БВП на 7,5% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
fallback