fallback

Икономическият ръст на Русия се забави до 3,4% през второто тримесечие

Анализатори очакват руската икономика да засили растежа си през второто полугодие заради доброто представяне на селскостопанския сектор

12:27 | 11.08.11 г.

Руската икономика е забавила растежа си през второто тримесечие заради слабото индустриално производство и високата инфлация, която е намалила покупателната способност на потребителите. Така най-големият енергиен износител в света изостава далеч зад своите развиващи се партньори, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия за периода април – юни т. г. е нараснал с 3,4% на годишна база, показват данни на статистическата служба в Москва. За сравнение, през първото тримесечие беше отчетен растеж от 4,1 процента. Икономисти прогнозираха растеж на БВП от 4 на сто.

През второто тримесечие на годината индустриалното производство на Русия отчете ръст от 4,8% на годишна база, докато през първото повишението бе 5,9 на сто. Инфлацията през април и май достигна 9,6%, преди да падне леко през юни, като очакванията на властите в страната са тя да се вмести в целевите 7 на сто. Реалните разполагаеми доходи на руснаците пък са намалели с 2,5% през второто тримесечие.

За бавния икономически растеж икономистите обвиняват и забавянето в инвестициите. През второто тримесечие нетните капиталови потоци са намалели до 9,9 млрд. долара, докато година по-рано възлизаха на 34 млрд. долара. „За да насърчи инвестициите, Русия трябва да направи икономиката си по-атрактивна за инвеститорите“, коментира в тази връзка Ярослав Лисоволик, главен икономист в Deutsche Bank в Москва.

Президентът Дмитрий Медведев вече обеща продажбата на държавните дялове в големите компании, като OAO Rosneft – най-големият руски нефтен производител, с идеята да се редуцира държавното влияние и тежести върху икономиката.

Владимир Тихомиров, главен икономист в Otkritie Capital в Москва, коментира, че важните двигатели на икономическия растеж, каквито са строителството, транспорта и потребителското търсене и търговията на дребно, са се развивали мудно.

Русия не успява да достигне предкризисните нива на икономически растеж, тъй като забавеното възстановяване на световната икономика засегна търсенето и износа на руски суровини. Президентът на страната Дмитрий Медведев цели достигането на 8% растеж в следващите 5 години, за да поддържа темпото, наложено от партньорите на Москва от БРИК (Бразилия, Индия и Китай).

Все пак, анализатори очакват руската икономика да засили ръста си през второто полугодие заради доброто представяне на селскостопанския сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 29.08.22 г.
fallback