fallback

Гърция забранява от утре късите продажби на фондовия пазар за 2 месеца

Основният индекс на Атинската фондова борса потъна под 1000 пункта, като търговията приключи със спад от 6% при 998,24 пункта - най-ниското равнище от януари 1997 г.

20:20 | 08.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

 

Гърция забранява от утре късите продажби на фондовия пазар за два месеца, след като котировките на акциите на фондовата борса в Атина достигнаха най-ниското си равнище от 14 години, тъй като финансовите пазари бяха засегнати от безпокойство за икономиката на САЩ след понижаването на кредитния рейтинг на страната в петък, предаде Асошиейтед прес.

Основният индекс на Атинската фондова борса потъна под 1000 пункта, като търговията приключи със спад от 6% при 998,24 пункта - най-ниското равнище от януари 1997 г.

По-малко от час след затварянето на борсата комисията по капиталовите пазари наложи двумесечна забрана върху продажбите на късо, която влиза в сила от утре.

Продажби на късо, които са залагане, че цената на финансов актив ще се понижи, обикновено има в ситуация, когато дилър взима акции на заем и ги продава, като се надява, че по-късно ще ги откупи на по-ниска цена и ще спечели от разликата в цените при продажбата и покупката.

Комисията посочи в съобщение, че е взела решението, след като е отчела извънредните обстоятелства на гръцкия пазар.

През април 2010 г. също бе наложена двумесечна забрана на късите продажби след 6 поредни дни на спадове на борсата. Забраната бе последвана от понижаване на кредитния рейтинг на Гърция, припомня Асошиейтед прес.

Гърция стана първата страна член на ЕС, която поиска международна финансова спасителна помощ миналата година. Международните кредитори се споразумяха миналия месец да й отпуснат втори спасителен финансов пакет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
fallback