fallback

Комерсант: Росатом не се е отказал да строи АЕЦ Белене със собствени средства

Основните въпроси за решаване между Росатом и НЕК са финансови, посочва изданието

10:55 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Росатом не се е отказала от предложението си да строи АЕЦ Белене със собствени средства или с кредит от Русия. Това съобщава вестник „Комерсант“, позовавайки се на собствени източници от компанията. В такъв случай България - в лицето на Националната електрическа компания (НЕК) ще запази правото си впоследствие (след реализирането на проекта) да изкупи при желание акциите на Росатом, допълва цитираният източник.

Точни срокове, през които София трябва да определи схемата на финансиране на АЕЦ Белене няма, отбелязва руското издание. Преговорите между НЕК и Росатом, след последното удължаване на междинните срокове по проекта, могат да се водят до 1 октомври. Руски анализатори същевременно коментират, че би могло преговорите да продължат и след това, тъй като никоя от двете страни досега не дава окончателен отговор на въпроса дали проектът ще се реализира.

Според руски експерти е имало обективни причини за забавянето на проекта, като икономическата криза и аварията на „Фукушима 1“ в Япония. За Росатом обаче реализирането на АЕЦ Белене е въпрос на престиж, тъй като за корпорацията е важно да има присъствие в този регион. При отказ от проекта от българска страна компенсациите, които биха искали от Росатом, могат да са около 1 млрд. евро, посочват експертите.

От руското издание посочват още, че към момента „Атомстройекспорт“ не се е отказала от иска си подаден в международен съд за 58 млн. евро за извършени, но неразплатени работи по АЕЦ Белене. От НЕК пък бе посочено, че ако по време на преговорите до 12 август общата работна група между двете компании не се стигне до решение за оттегляне на руският иск, то и от българска страна ще бъде подаден иск. Той се подготвя в момента, като се очаква да бъде на стойност 61 млн. евро. Претенцията по него е за старо оборудване от площадката на централата, което от „Атомстройекспорт“ е закупено, но още не е заплатено.

Според Комерсант основните въпроси, по които ще преговарят НЕК и "Атомстройекспорт" са финансови. В края на миналата седмица от руската компания посочиха, че е предложена и „пътна карта“ за реализиране на АЕЦ Белене. От НЕК обаче коментираха само, че това е руският вариант на „пътната карта“, който още не е съгласуван и не е станал официален документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
fallback