fallback

Уточниха руските компании, подлежащи на приватизиране

До 2017 г. трябва да бъдат приватизирани Совкомфлот, Шереметиево, Интер РАО и Руската външнотърговска банка, държавата се отказва от задържането на златна акция в Роснефт, Зарубежнефт и АЛРОСА

21:16 | 03.08.11 г.

Снимка: sxc.hu

Първият заместник-премиер на Русия Игор Шувалов представи днес на президента на страната Дмитрий Медведев предложения за приватизиране на редица държавни активи, съобщи ИТАР-ТАСС.

От секретариата на Шувалов обявиха, че „съставителите на доклада смятат за целесъобразно до 2017 г. да бъде реализирано пълно изтегляне на Руската федерация от уставните капитали на Совкомфлот, Международното летище „Шереметиево“, Интер РАО ЕЭС и Руската външнотръговска банка“.

„От 2012 г. - от използването на механизма на „златната акция“ в РусГидро и НК Роснефт. От използването на „златната акция“ в Зарубежнефт след резултатите от провежданите преговори по международните договори, в които участва компанията. От Россельхозбанк и ОАО Росагролизинг, като бъде отчетен анализът на функциите на компаниите и отделянето на функции за оказване на държавна подкрепа в организацията чрез друга организационно-правна форма. От използването на „златната акция“ в Обединената зърнена компания. От използването на „златната акция в АК АЛРОСА с координиране на продажбата на акциите, които са собственост на Якутия с възможност за насочване към развитието на инфраструктурата на републиката чрез постъпленията от приватизацията. От Аерофлот, включително при отчитане на целесъобразността на запазване на статута на компанията като национален превозвач“, се посочва в съобщението.

Освен това правителството предлага да се намали делът на държавата до контролен пакет в уставните капитали на Обединената корабостроителна корпорация и Обединената авиостроителна корпорация.

В доклада се предлага и намаляване на дела на Русия до 75% плюс една акция в уставните капитали на Научно-производствената корпорация „Уралвагонзавод“, Руските железопътни линии, ФСК ЕЭС и Транснефт от 2012 г.

Правителството предлага да бъдат продадени и дъщерните междурегионални мобилни компании, влизащи в Холдинг МРСК от 2012 г. с предварителна подготовка на план за увеличаване на инвестиционната им привлекателност, график за продажбата им с обосновано насочване на получените средства във федералния бюджет или в дъщерните дружества с цел увеличаване на инвестиционната им привлекателност.

Решението за приватизирането на компанията, образувана при реорганизирането на Связъинвест и Ростелеком, трябва да бъде взето, като се има предвид уреждането на въпроса за осигуряването на достъпността на мрежите за държавни нужди, включително чрез използването на „златна акция“, се казва още в документа.

Освен това в съответствие с предложението се предлага приватизиране на 10% от акциите на Роснано през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 09.09.22 г.
fallback