fallback

Медведев намекна на руския бизнес да каже кого предпочита за следващ президент

Изборът, според настоящия президент, е само между него и Владимир Путин

11:22 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Медведев (вдясно) и Путин. Снимка: Ройтерс

Президентът Дмитрий Медведев е намекнал на бизнеса в страната да се определи кого предпочита за следващ президент на Русия (президентски избори предстоят през 2012 г.). Това става ясно от публикация на вестник „Ведомости“, позоваваща се на неофициална информация от участници в срещата с президента. Официално срещата с шефове на 27 от най-големите частни и държавни компании в страната е била посветена на инвестиционния климат в страната.

В края на разговорите обаче Медведев е заговорил на политическа тема, посочвайки, че ситуацията в страната е сложна и как ще се развива тя, зависи от двама души – от него и премиера Владимир Путин, разказват източниците на руската медия. При това Медведев е допълнил, че двамата имат различни сценарии за развитие на ситуацията.

От думите на настоящия руски президент е станало ясно - според участник в срещата, че през последните години страната се е развивала по пътя, заложен от Путин, а Медведев наскоро е обявил, че има своя програма. Затова сега бизнесът би трябвало да се определи по кой път предпочита да продължи страната. 

Бизнесмен, участвал в срещата, посочва, че е разбрал накратко думите на президента по следния начин: „Вие (бизнеса) трябва да решите поддържате ли моята програма или нещата остават каквито са“. „Президентът деликатно, но недвусмислено ни намекна, че е дошло време бизнесът да определи кого иска да види като следващ президент на Русия – Путин или Медведев – и съответно кого би подкрепил“, коментира друг участник в срещата. Той допълва: „това беше толкова неочаквано, че просто се вцепених“.  

Други участници в срещата с президента обаче твърдят, че Медведев е поискал бизнеса да се определи относно конкретни икономически действия, а не относно кандидатите за президент, въпреки че речта му е била „в полутонове“. Представител на президентската администрация коментира, че „твърди формулировки и противопоставяне на срещата не е имало и не би могло да има, иначе на Путин незабавно щеше да бъде докладвано за това“. 

Досега по въпроса за следващия президент Путин и Медведев винаги са говорили, че ще се разберат помежду си кой от двамата ще се кандидатира на изборите през следващата година. Според друг запитан участник в срещата с Медведев, последните разговори с президента не са внесли яснота по въпроса. Според него настоящият президент не е решил дали ще се кандидатира за втори мандат и не е настоявал бизнесът да се определи по въпроса.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 11.09.22 г.
fallback