fallback

България очаква разрешение от Русия за подновяване на доставките на зеленчуци

Решението за Чехия и Полша се отлага, а още 5 държави са изпратили документи за достъп до руския пазар

17:43 | 06.07.11 г.

8 държави членки на Европейския съюз очакват решението на Роспотребнадзор за подновяване на доставките на пресни зеленчуци на руския пазар, съобщи ръководителят на руската санитарна служба Генадий Онишченко, цитиран от агенция Интерфакс.

„От 12 държави вече разрешихме на 4“, каза Онишченко.

Той уточни, че документи за подновяване на доставките са изпратили България, Чехия, Полша, Унгария, Латвия, Литва, Италия и Гърция.

Според него Русия вече е била готова да разреши доставки от Чехия и Полша, но от Чехия е дошла информация, че е открита остра стомашна инфекция в големи партиди бутилирана вода, а у руската санитарна служба са възникнали съмнения за изпратения от Полша списък с лаборатории, които трябва да потвърждават безопасността на зеленчуците.

„В петък след обед ще се срещнем с полска делегация, за да зададем необходимите въпроси и да вземем решение да отворим пазара или да не го отваряме“, каза Онишченко.

В началото на юни Русия въведе забрана за внос на пресни зеленчуци от ЕС заради разпространението на територията на съюза и преди всичко в Германия на остра стомашна инфекция, довела до смъртта на десетки хора.

Като условие за връщане на европейските зеленчуци на руския пазар бяха поискани гаранции за безопасност на продуктите, потвърждавана от специални лаборатории в ЕС и сертификати за всяка партида.

На 22 юни бе обявено, че Русия и ЕС са се споразумели за подновяване на доставките на зеленчуци на руския пазар според поставените условия от страна на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
fallback