fallback

Зубков бе преизбран за председател на борда на директорите на Газпром

Газпром е готов да закупи още утре оставащите 50% в Белтрансгаз за 2,5 млрд. долара, но ще намали цените на газа за Украйна само при сливане с Нафтогаз Украйна, заяви главният изпълнителен директор на компанията Алексей Милер

19:53 | 30.06.11 г.

Виктор Зубков. Снимка: Ройтерс

Първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков бе преизбран за председател на борда на директорите на монополиста Газпром, съобщи ИТАР-ТАСС. Зубков обаче съобщи, че решението за оставането му на поста ще бъде взето до 1 октомври.

„Решението трябва да бъде взето окончателно до 1 октомври. Има време“, каза Зубков в отговор на журналистически въпрос защо остава на поста, след като руският президент Дмитрий Медведев нареди на чиновниците в правителството да напуснат бордовете на големите държавни компании.

Същевременно първият вицепремиер отбеляза, че от днес напуска председателския пост на бордовете в  Россельхозбанк, Росагролизинг и Росспиртпром.

„Мисля, че хората, които съм подбрал за тези длъжности, ще работят ефективно. Разбира се, аз като вицепремиер ще наблюдавам тези компании“, посочи той.

Руският министър на енергетиката Сергей Шматко и министърът на икономическото развитиие на страната Елвира Набиулина напускат борда на директорите на Газпром.

Мястото си запазва главният изпълнителен директор Алексей Милер.

На свой ред той съобщи, че компанията е съгласна да заплати 2,5 млрд. долара за непритежаваните от нея 50% в белоруския монополист Белтрансгаз, а договорът може да бъде подписан дори утре, ако от Беларус не поставят допълнителни условия.

По-рано днес белоруският вицепреиер Владимир Семашко заяви, че Беларус е склонна да продаде останалите й 50% в компанията на Газпром. Предишните 50% в белоруската компания бяха придобити на същата цена.

Милер добави, че Газпром може да намали цените на газа за Украйна само при сливане с компанията Нафтогаз Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 30.06.11 г.
fallback