fallback

Оли Рен: Гърция рискува незабавен фалит, ако не приеме мерките за икономии

Няма резервен план за избягване на фалита, опровергава Рен изявления на анонимни източници от еврозоната, цитирани в Ройтерс и Financial Times

14:57 | 28.06.11 г. 13

Снимка: Ройтерс

Гърция рискува незабавен фалит, ако парламентът й отхвърли програмата за допълнително намаляване на бюджетните разходи с 28 млрд. евро, заяви еврокомисарят по финансовите и валутни въпроси Оли Рен, цитиран от РИА „Новости“.

Днес в Гърция е вторият ден на парламентарни дебати по програмата, която вече бе одобрена от правителството.

Гласуването на програмата е условието за отпускането на поредния транш от спасителния финансов пакет за страната на стойност 12 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд, без който тя може да фалира още през юли.

„Единственият начин да бъде избегнат незабавен фалит е одобряването на икономическата програма от парламента“, се посочва в изявление на Рен. „Няма резервен план за избягване на фалита“, се казва още там.

В своето изявление Рен отбелязва необходимостта от повишаването на контрола при събирането на данъците и нуждата провалът да бъде избегнат, защото би се отразил най-тежко на най-беззащитните и бедните. Комисарят призовава политиците да погледнат в бъдещето и да постигнат общо национално съгласие пред лицето на кризата.

В последните няколко часа агенция Ройтерс и британският вестник Financial Times се позоваха на източници от еврозоната, близки до преговорите за отпускане на спасителния пакет на Гърция, според които от няколко седмици се разработва резервен план в случай, че гръцкият парламент не гласува програмата, одобрена от правителството. 

Планът бил различен от френското предложение за включване на частния сектор във втората спасителна програма и въпреки повтарянията на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и други високопоставени длъжностни лица от ЕС, че „няма резервен план за Гърция“.

Управляващата партия има крехко от мнозинство от 5 места в парламента, като не всички нейни членове са съгласни с параметрите, заложени в програмата. Опозицията вече многократно се обяви против приемането й.  

Вчера френският президент Никола Саркози потвърди, че банките в родината му са съгласни с реинвестиране на достигащите матуритет гръцки облигации в дълг с по-продължителен матуритет.

Междувременно днес работещите в Гърция не се явиха на работа, с което започна 48-часова стачка, по време на която депутатите обсъждат нови мерки за икономии. Това е четвъртата общонационална стачка в Гърция от началото на годината срещу строгите мерки за икономии в страната.

Над 5000 полицаи охраняват центъра на Атина, където организирани от синдикатите шествия трябва да се отправят към парламента. Стачката засегна и дори парализира сектора на обществените услуги в страната. Всички работещи, от лекари и шофьори на линейки до актьорите в държавния театър, ще се присъединят към днешния протест, който ще продължи и утре.

Стотици самолетни полети са били отменени или отложени, тъй като авиодиспечерите напуснаха работните си места за четири часа в 8 ч. тази сутрин. Те няма да работят и в интервала между 18 и 22 ч. Към стачните действия се присъединиха и служителите в обществения транспорт, което обърка движението в столицата.

Десетина протестиращи отцепиха един от най-натоварените булеварди в Атина, който води към парламента, и принудиха стотици коли да променят маршрута си през по-малки улички на града. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
fallback