fallback

Кудрин: Държавата трябва да излезе от всички ключови компании до 5 години

Руският министър на финансите очаква приходи от приватизацията на стойност 30 млрд. долара през следващите 3 години

09:51 | 27.06.11 г. 1

Снимка: Ройтерс

Приходите на Русия от приватизирането на първия пакет от държавни активи през следващите 3 години ще достигнат 30 млрд. долара, а от втория пакет – с 20-25% повече, заяви руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин, цитиран от РИА „Новости“.

„През следващите 3 години планираме около 30 млрд., но това е по първия пакет. По следващия пакет средствата ще бъдат повече, мисля с около 25-50%, в зависимост от оценката, която ще бъде извършена“, каза Кудрин.

В петък той посочи, че руското правителство през следващите няколко месеца ще подготви нов пакет от държавни активи за приватизиране, в който ще влязат включително акции на компании, работещи в стратегически отрасли.

По отношение на авиокомпанията Аэрофлот Кудрин отбеляза, че тя ще влезе в уточнения план за приватизация, а държавата ще продаде част от дела си в нея през следващите 3 до 5 години. „Най-вероятно това ще бъде Аэрофлот“, обяви министърът, отговаряйки на въпрос кои компании ще влязат в разширения приватизационен списък.

Той добави, че през следващите 3 до 5 години „държавата трябва практически да излезе от контролните пакети на всички ключови компании“.

„Става дума и за финансовия , и за петролния сектор. За телекомуникациите, за транспортния комплекс, започвайки със Совкомфлот и Аерофлот. Тази стъпка ще позволи да се подобри корпоративното управление и да се увеличат частните инвестиции в развитието“, каза Кудрин.

По думите му през следващите 10 години в Русия трябва да се направи завой към частната инициатива и частните инвестиции. „Държавата ще влага по-малко в компаниите, основният фокус е върху частните инвестиции“, изтъкна той.

През октомври 2010 г. първият руски вицепремиер Игор Шувалов съобщи, че правителството може да намали дела си в Аэрофлот под контролния, ако потенциални инвеститори покажат интерес в компанията и дългосрочен характер на вложението. Тогава Шувалов подчерта, че правителството не търси допълнителни средства за попълване на хазната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
fallback