fallback

Барозу: Натискът на САЩ за решаване на кризата в Гърция е учудващ

САЩ имат далеч по-голям дефицит, отколкото еврозоната, а тъй като са унитарна държава, решаването на техните проблеми е далеч по-лесно, смята председателят на ЕК

11:46 | 24.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Призивите на САЩ към Европейския съюз да ликвидира в най-скоро време заплахата от фалит на Гърция и да укрепи позициите на еврозоната предизвикват учудване, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС, в края на първия ден от срещата на високо равнище на ЕС.

"Дефицитът на САЩ е много по-голям от дефицита на еврозоната. Трябва обаче да се признае, че положението при нас е по-сложно, отколкото в САЩ, тъй като ние не сме унитарна финансова система, а обединение на икономики, в което има общи правила и суверенни права на отделните държави", посочи Барозу.

"Финансовите процедури на еврозоната са много сложни, но винаги стигаме до консенсус", подчерта председателят на ЕК.

Лидерите на страните от ЕС отложиха за днес обсъждането на кандидатурата на италианския централен банкер Марио Драги за нов президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи през изминалата нощ президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

"Марио Драги е идеален кандидат. Той ще може успешно да продължи политиката на Жан-Клод Трише", отбеляза по-рано председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 06.09.22 г.
fallback