fallback

Оттеглянето на гръцките банки от Румъния няма да създаде проблем за системата

Националната банка на Румъния може да покрие вероятно изтегляне на средства, сочи доклад на банка J.P. Morgan

19:30 | 23.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Сградата на румънския парламент в Букурещ. Снимка: Ройтерс

Евентуално оттегляне на гръцките банки от Румъния не би било голям проблем за румънската банкова система, защото властите разполагат с необходимите ресурси, за да поемат тези клонове и да ги продадат по-късно на други финансови групи, а Националната банка на Румъния може да покрие вероятно изтегляне на средства, се посочва в доклад на банка J.P. Morgan, цитиран от Mediafax.

"Евентуално оттегляне на гръцките банки от Румъния не би било голям проблем за банковия сектор на страната, като се има предвид фактът, че финансирането от банките-майки в Гърция възлиза само на 3,5% от брутния вътрешен продукт (БВП)", се посочва в доклада.

"Властите имат необходимите ресурси, за да поемат клоновете и да ги продадат на други чуждестранни финансови групи, а резервите на централната банка от близо 30% от БВП са достатъчни, за да покрият всяко евентуално изтегляне на средства", посочва  J.P. Morgan.

Анализатори отбелязват, че Националната банка на Румъния може да управлява рисковете, свързани с гръцките банки, а съответните клонове не държат пряко гръцки държавни облигации, освен това са добре капитализирани.

J.P. Morgan отбелязва, че проблемите в Гърция наистина са се отразили на леята в последно време, но румънската валута е била засегната и от засилването на нежеланието на инвеститорите в глобален план да поемат рискове. Банката очаква леята да се върне в близко бъдеще към курса 4,1 леи за евро, който беше достигнат преди сегашния период на обезценяване. В момента едно евро се разменя за 4,23 леи.

J.P. Morgan прогнозира, че БВП на Румъния ще нарасне с 2% тази година и с 4% през 2012 година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 08.09.22 г.
fallback