fallback

Вагит Алекперов е преизбран за президент за руската компания Лукойл

В съвета на директорите на петролната компания влиза и Марк Мобиус

18:51 | 23.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Вагит Алекперов е отново е президент за руската компания "Лукойл". Снимка: Ройтерс

Вагит Алекперов е преизбран за президент на руската нефтена компания "Лукойл" по време на проведеното годишно общо събрание на акционерите, става ясно от официално съобщение на компанията. 

В съвета на директорите на най-голямата частна нефтена компания в Русия влизат още 10 човека, като между тях са: управителят на банката „Сбербанк“ Герман Греф, бившият министър на външните работи на Русия Игор Иванов, бившият зам.-председател на съвета на директорите на Chevron Ричар Мацке, Марк Мобиус (президент на Templeton Emerging Markets Group) и др.

За миналата година руската нефтена компания увеличи нетната си печалба по американските счетоводни стандарти с 28,5% до 9 млрд. долара. През 2010 г. "Лукойл" е намалил добива си на нефт на годишна база с 1,7% до почти 96 млн. тона. За първото тримесечие на тази година нетната печалба на Лукойл бележи ръст от 71% на годишна база до 3,5 млрд. долара в съзвучие с предварителните прогнози на анализаторите, като по-високите цени на петрола й помагат да компенсира по-слабите добиви. 

През април "Лукойл" подписа сделка с "Бешнефт" за съвместно разработване на огромните находища Требс и Титов в източен Сибир, като оценката за техния обем е 1,1 млрд. барела. Не се очаква сделката да увеличи добивите на Лукойл с повече от 3% дори в Сибир, но анализатори на базираната в Москва UralSib обявиха, че то може да подпомогне приходите на компанията, преди да бъдат усетени данъчните облекчения за новите находища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 04.09.22 г.
fallback