fallback

Ван Ромпой: Гърция ще избегне фалита и няма да излезе от еврозоната

Инспектори на ЕС, ЕЦБ и МВФ ще посетят Атина през седмицата за разговори с новото ръководство на гръцкото министерство на финансите

17:26 | 20.06.11 г.

Ван Ромпой е убеден, че Гърция ще получи следващия транш от финансовата помощ. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е убеден, че Гърция ще успее да избегне фалита и няма да излезе от еврозоната, съобщи РИА „Новости“, като се позова на негово изказване, направено пред фламандската телевизия VRT.

„Това би било против техните интереси. Ако Белгия се върне към франка, кой би имал доверие в тази валута?“, твърди Ван Ромпой, визирайки евентуален отказ от еврото от страна на Гърция.

Той е убеден, че Европейският съюз и Международният валутен фонд (МВФ) ще отпуснат на Гърция поредния транш от финансовата помощ.

Същевременно председателят на Европейския съвет смята за нужно да бъде провеждана на ниво еврозона „по-общностна политика в икономически план“ и в тази връзка предпочита да нарича организацията "евроленд" (euroland).

След завършилото тази нощ заседание на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната  те обявиха, че приемането на строги мерки за икономии от страна на Гърция „ще открие пътя за отпускане на транша до средата на юли“.

17-те държави от европейския валутен съюз са с различна икономическа структура, но са длъжни да се придържат към обща монетарна политика. Затова Гърция няма възможността да девалвира националната си валута и така да подкрепи своя износ и вътрешното производство.

Междувременно гръцката държавна телевизия съобщи, че инспектори от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ ще пристигнат през тази седмица в гръцката столица Атина, за да проведат преговори с новото ръководство на министерството на финансите на страната.

През миналата седмица за нов министър на финансите бе избран Евангелос Венизелос, който смени непопулярния Георгиос Папаконстантину, автор на програмата за строги бюджетни икономии, която трябва да бъде изпълнявана в съответствие със споразумението с кредиторите.

Утре кандидатурата на Венизелос трябва да бъде гласувана в гръцкия парламент в рамките на вота за новото правителство на премиера Георгиос Папандреу.

По-късно тази седмица трябва да бъде гласувана и новата програма за бюджетни икономии в размер на 28 млрд. долара за следващите 4 години, която е ключово условие за отпускането на поредния транш от кредита от 110 млрд. евро.

Очаква се инспекторите на ЕС, ЕЦБ и МВФ да обсъдят с Венизелос неотложните мерки за бюджетни съкращения до края на годината, както и намеренията му за реформата на гръцката данъчна система, заявени от него веднага след назначаването му на поста.

Гърция получава кредитна подкрепа от ЕС и МВФ на стойност 110 млрд. евро, за да избегне фалита по натрупания си външен дълг от 350 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 12.09.22 г.
fallback