fallback

Венизелос обещава да „спаси“ Гърция от фалит

Новият министър е дал всички необходими гаранции за реализиране на особено болезнената програма за големи структурни реформи

18:07 | 17.06.11 г.

Снимка: Ройтерс

Новоназначеният гръцки министър на финансите Евангелос Венизелос обеща да не допусне фалит на родината си, която изпитва сериозни финансови затруднения, съобщи РИА „Новости“.

„Страната може да бъде спасена и тя ще бъде спасена“, каза Венизелос пред камерите на гръцки телевизии.

Той се е съмнявал дали е трябвало да приеме предложението за поста, но се е съгласил, защото го е припознал като „дълг на патриота“.

На свой ред гръцкият премиер Георгиос Папандреу, който направи промени в правителството, изрази увереност, че програмата за бюджетни съкращения, приета срещу отпускането на допълнителни кредити от Европейския съюз и Международния валутен фонд, ще бъде изпълнявана неотклонно от новия финансов министър.

„Венизелос дава всички необходими гаранции, че ще бъде реализирана особено болезнена и сложна програма на големи структурни реформи, която ще направи нашата икономика по-жизнеспособна през следващите няколко години“, посочи Папандреу.

Той смени днес редица министри, сред които тези на външните работи и на вътрешните работи, след като се сблъска с опозиция в собствената си партията по въпроса за новите съкращения в бюджетната сфера.

В парламента на страната се разглежда пакет за икономии през следващите 4 години на стойност 28 млрд. долара.

Мнозинството на управляващата партия в парламента на страната намаля до 5 места, заради липсата на подкрепа за икономическата политика на правителството от страна на опозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
fallback