fallback

Гърция стигнала до криза, защото свикнала да е обгрижвана от ЕС

Страната е в дълбока икономическа криза, призна президентът на най-голямата гръцка бизнес организация

14:12 | 16.06.11 г. 1

„Гърция се оказа неподготвена за настоящата криза, тъй като години наред бе обгрижвана от ЕС“, каза в писмо на Димитрис Даскалопулос, президент на Гръцката федерация на предприятията (SEV), до членовете на Съвета на председателите на BUSINESSEUROPE, съобщиха от Българската стопанска камара. „Така че, ние сме изправени пред последици, за които отговорност носи не само Гърция”, допълва той.

Според ръководителя на най-голямата гръцка бизнес организация, „европейските държави трябва да се отърват от стерилния национален егоизъм и да се придвижат единни напред чрез задълбочени структурни реформи на европейските институции”.

В писмото си той признава, че Гърция е в дълбока икономическа, политическа и социална криза и признава, че до днешната ситуация се е стигнало, заради грешни нагласи и поведения.

„Предприетите от Гърция политики бяха трудни за обществото, но увеличението на данъците и намаляването на доходите бе неизбежно“, казва Даскалопулос. Според него обаче се налагат още по-драстични реформи от структурен характер, но „трябва да е ясно, че те няма да доведат до незабавни резултати“.

„Гърците твърдо се стремят да останат равноправни членове на ЕС и Еврозоната“, допълва в писмото си президентът на SEV. Той вярва, че усилията на страната му ще доведат до успех, но разбира се това няма да стане без помощта на Международния валутен фонд (МВФ).

„От самото си създаване Еврозоната бе силно критикувана, тъй като няма механизъм за справяне с непредвидени критични събития и асиметрични икономически шокове. Развитието на обстановката след избухването на световната икономическа криза през 2008 г. показа колко основателни са били тези критики, имайки предвид, че европейското сближаване и самото евро, дори бъдещето на Европа днес са поставени под въпрос. Фактът, че проблемите на Гърция заплашват да провалят Еврозоната, е само симптом за по-дълбоки политически и институционални проблеми на ЕС“, казва в писмото си той.

Според него европейските държави трябва да започнат да правят структурни реформи, да изградят динамично развиваща се визия за бъдещето на съюза и да преминем към следващата фаза в еволюцията на европейската мечта. „Историята ни показва, че всеки път, когато европейските държави избират самотния път на националния суверенитет, резултатът е катастрофален“, завършва писмото си той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
fallback