fallback

ЕК: Гърция задължително ще получи през юли поредния финансов транш

Отпускането му обаче трябва да бъда одобрено от министрите на финансите на Еврогрупата на срещата им на 19 юни

17:38 | 15.06.11 г.

Европейската комисия е сигурна, че на Гърция ще бъде отпуснат поредният транш от финансовата подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд през юли, съобщи говорител на ЕК на редовната пресконференция.

Размерът на петия транш, който бе планирано да бъде отпуснат през юни, трябваше да бъде 12 млрд. евро, от които 8,7 млрд. от държавите в еврозоната.

Гръцките власти вече подчертаха, че без тези средства страната рискува да обяви фалит.

Мисията на ЕС, МВФ и Европейската централна банка след приключване на оценката за състоянието на гръцката икономика в началото на юни съобщи, че поредният транш може да бъде преведен не по-рано от началото на юли вместо не по-късно от третата десетдневка на настоящия месец.

Отпускането му обаче трябва да бъде одобрено от министрите на финансите на Еврогрупата и ръководството на МВФ. Заседанието на Еврогрупата е насрочено за 19 юни.

Одобряването е възможно след постигане на резултати в преговорите между кредиторите и гръцките власти за начините на финансиране на новата икономическа програма на балканската държава.

Вчера Еврогрупата не успя да стигне до единодушие за положението в Гърция и пътищата за преодоляване на дълговата криза там.

Гръцкият държавен дълг надхвърли 300 млрд. евро. Ако получи всички предвидени траншове от финансовата помощ на ЕС и МВФ, страната ще успее да обслужва задълженията си през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
fallback