fallback

Ердоган спечели трети мандат в Турция

Резултатите от изборите се приемат добре от инвеститорите, които се страхуваха от нарастване на политическата нестабилност

10:59 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Реджеп Таип Ердоган обеща да постигне компромис с опозицията за пренаписването на турската конституция, след като спечели убедително парламентарните избори в страната, пише Financial Times.

След преброяването на повечето бюлетини в неделя вечерта, управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП) е на път да спечели трети мандат, с подкрепата на около 50% от гласоподавателите.

Решителната победа – резултатът е по-добър от 47% през 2007 г., - потвърждава доминиращата позиция на Ердоган в турската политика.

Популистката му реторика, авторитарно поведение и консервативни ценности може и да притесняват либералите, но той се приема за герой в бедните предградия на големите градове, селата и от значителна част от средната класа, пише изданието.

„Щастливи сме с него. Имаме повече свобода, демокрацията ни работи. Той направи Турция популярна по цял свят“, казва избирател на средна възраст от Анкара.

Все пак  АКП вероятно няма да получи 330 места в 550-местния турски парламент, необходими за организирането на референдум за конституционни реформи.

Ако сегашният резултат бъде потвърден - предварителните данни сочат, че АКП ще разполага с 325 места в парламента – това ще бъде удар за Ердоган, който искаше Турция да се превърне в президентска република по модела на САЩ, а той самият да стане президент.

В бомбастична реч, посветена на изборната победа, Ердоган заяви по-голяма роля за Турция в регионалната политика, посочвайки, че изборните резултати са победа „колкото за Истанбул, толкова и за Босна, колкото за Измир, толкова и за Бейрут, колкото за Анкара, толкова и за Дамаск.“

Ердоган е изправен пред тежки преговори за конституционната реформа. Основната опозиционна партия Народната републиканска партия (CHP) печели около 26% от гласовете.

Прокюрдската Партия на мира и демокрацията (BDP) получава 6%, или 30 депутатски места, и ще е в добра позиция за преговори за регионална автономия за кюрдите в Югоизточна Турция.

Крайнодясната Партия на националистическото движение (MHP) печели 13%.

Резултатите от изборите се приемат добре от инвеститорите, които се страхуваха от нарастване на политическата нестабилност, ако Ердоган беше спечелил мандат за реформи, без да му се налага да търси компромис с опозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 09.09.22 г.
fallback