fallback

Шефът на „Росатом“ гарантира сигурността на руските АЕЦ

Симулации за устойчивоста на новите блокове показват, че те издържат на земетресение със силата на това в Япония, заявява на форум в Москва директорът на компанията

17:55 | 06.06.11 г.

Руските атомни енергийни централи ще издържат на природни бедствия, сходни със земетресението, което предизвика аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1", заяви директорът на "Росатом" пред открития днес в Москва форум "Атомекспо 2011", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според Кириенко "базовите изисквания за безопасност в атомната енергетика налагат да се изключи опасността от поразяващо въздействие на радиацията извън границите на техническата площадка на АЕЦ". Той подчерта, че след редица комплексни проверки, направени след Фукушима във всички руски АЕЦ, се установило, че този принцип за безопасност се спазва.

Направени били симулирани въздействия, които да наподобяват силата на труса, на който е била подложена японската АЕЦ. "Изводите са еднозначни - всички новопостроени блокове са напълно защитени. Ако можеха да бъдат преместени на мястото на Фукушима, те биха издържали на земетресението и приливните вълни и нямаше да има никаква радиация", подчертал Кириенко.

Руската страна е предприела допълнителни мерки за укрепване и на по-старите АЕЦ, обяснил още шефът на "Росатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
fallback