fallback

ЕС вижда в руската забрана за внос на зеленчуци нарушаване на условията на СТО

На свой ред Испания ще поиска компенсации от ЕС за понесените загуби

14:53 | 03.06.11 г.

Снимка: Ройтерс

Въвеждането на забрана от Русия за внос на зеленчуци от Европейския съюз е в противоречие с условията, предвидени за Световната търговска организация, заяви на пресконференция в руската столица Москва ръководителят на представителството на ЕС в Русия Фернандо Валенсуела, цитиран от РИА „Новости“.

„Смятаме, че в момента Русия се намира в последния етап на преговорите за членство в СТО, тя се подготвя да бъде приета в най-близко бъдеще. Един от аспектите на членството са споразуменията за санитарните и фитосанитарните мерки“, каза Валенсуела.

Той добави, че „въвеждайки подобна забрана, Руската федерация и нейните санитарни органи действат в нарушение на онова, което предвиждат условията в СТО, и за нас това е повод за учудване“.

Заинтересовани сме забраната да бъде свалена колкото се може по-бързо, посочи Валенсуела. По думите му в момента вносът на зеленчуци от ЕС в Русия е в обем от 600 млн. евро и тази търговска област е много важна за търговията помежду им.

При това той отбеляза, че не би обвързвал забраната за руски внос на зеленчуци от ЕС и членството на Русия в СТО. „Преговорите вървят нормално“, убеден е Валенсуела.

Същевременно BBC цитира испанският министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро, който обяви, че страната му ще поиска компенсации за понесените загуби заради отказа на много държави от местните зеленчуци.

Общественото недоволство в Испания расте заради твърденията, че страната е източник на разпространение на смъртоносна стомашно-чревна инфекция, предизвикана от бактерията Escherichia colli, от която вече загинаха 18 европейци, а стотици боледуват.

Фермери от Валенсия протестират срещу забраната за износ на продукцията им, а в провинция Алмерия, считана за житницата на Испания, ежедневно се унищожават стотици тонове зеленчуци.

Испански износители на зеленчуци и плодове твърдят, че понасят загуби от 200 млн. евро седмично заради изявления от германските власти, че за епидемията са виновни испански краставици. До момента няма открити доказателства за вина от испанска страна и изследователи полагат големи усилия, за да открият източника на инфекцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 11.09.22 г.
fallback