fallback

Русия ще инвестира 285 млрд. долара в пътища за 10 години

Състоянието на нашите пътища е истински проблем, който ограничава бизнес активността, коментира руският премиер

21:37 | 30.05.11 г. 2

Путин (вдясно) и държавни служители разглеждат изложение за пътно строителство в Твер. Снимка: Ройтерс

Русия ще отдели 285 млрд. долара през следващото десетилетие, за да ускори темпа на строителство на пътища, заяви днес премиерът на страната Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. По този начин той адресира една от най-чувствителните теми за руснаците.

Путин, който намекна, че може да участва в президентските избори през март 2012 г., се стреми да удовлетвори исканията на собствениците на автомобили. Проучвания сочат, че руснаците са все по-загрижени за качеството на пътищата, след като броят на автомобилите в страната се удвои до 40 млн. през последните десет години и се очаква да достигне 60 млн. до 2020 г.

От Световната банка заявиха, че пътната инфраструктура в Русия се счита за едно от основните ограничения за икономическия ръст, като само една трета от пътищата в страната отговорят на стандартите за качество.

„Състоянието на нашите пътища е истински проблем, който ограничава бизнес активността, инвестициите и развитието на руските територии“, заяви Путин по време на среща на местните власти в град Твер, на 220 км от Москва.

„Нашите финансови ресурси ни дават възможност да удвоим обемите на пътното строителство през следващите десет години“, посочи Путин.

Според данни на Световната банка пътното строителство не е било приоритет по време на управлението на Путин, като разходите за пътища са паднали до 1,5% от БВП през 2009 г. от 2,8% през 2000 г.

В годините на икономически бум секторът се превърна в един от най-корумпираните в страната и разходите за пътно строителство скочиха рязко.

„Трябва да елиминираме факторите, които водят до изкуствени повишения на разходите и закъснения в строителството“, коментира Путин.

Русия, която е на 124-то място в класация на Световния икономически форум на качеството на пътищата, увеличи разходите за пътно строителство с 40% до 25 млрд. долара през 2011 г., а миналата година завърши магистрала, свързваща европейската част на страната с далечния й изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
fallback