fallback

Как ще се отрази на унгарските финанси закупуването от държавата на дял в MOL?

Сделката, финансирана с пари от МВФ, ще увеличи нетния дълг и бюджетния дефицит на Унгария, твърди сайтът portfolio.hu, макар от правителството да отричат

17:13 | 25.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Покупката от страна на унгарското правителство на 21,2% дял в MOL (Hungarian Oil and Gas Company) от руската Сургутнефтегаз, с пари на МВФ, няма да повлияе на публичния дълг или бюджетния дефицит на страната, е заявил министърът на развитието на страната Тамаш Фелеги.

Истината обаче е друга: нетният дълг на Унгария на практика ще се увеличи, а покупката на финансов актив е перо, което увеличава бюджетния дефицит според местната методология, пише сайтът portfolio.hu.

Представителят на МВФ в страната Ирина Ивашенко е заявила, че унгарското правителство е свободно да използва валутните си резерви според своите приоритети. 

Имайки предвид, че страната ще плати за дела в MOL със средства, отпуснати от МВФ и депозирани в централната й банка, то унгарският брутен дълг няма да нарасне. Изтеглянето на тези средства не увеличава външния дълг, но в крайна сметка те трябва да се изплатят, като за целта правителството ще има нужда да набере допълнителни средства.

Това се отчита от нетния показател за дълга, който, за разлика от брутния, включва чуждите активи на страната (главно валутните резерви).

Докато брутният дълг на Унгария (81,6% към края на март) няма да се измени вследствие на сделката, то нетният (52,8%) може да се повиши с около 2 процентни пункта. Нетният дълг обрисува по-благоприятна финансова картина на Унгария и може да се счита за по-точен поради няколко причини. Той обаче ще нарасне след покупката на дела в MOL с чуждестранни резерви и така ще направи страната малко по-уязвима финансово.

Покупката на финансови активи не се смята за бюджетен разход по методологията на ЕС, така че плащането от налични средства няма да раздуе бюджетния дефицит, казва Балаш Ромхани, ръководител на будапещкия институт за финансова отговорност. В същото време той отбелязва, че според местните бюджетни правила такива операции се класифицират като разход (макар че постъпленията от приватизация не се смятат за бюджетни приходи). От финансова гледна точка транзакцията означава, че страната ще трябва да изтегли нов заем, когато първото плащане към МВФ/ЕС стане дължимо, просто защото няма да има достатъчно чуждестранна валута за това.

Оттук и цената на финансирането на покупката на дела в MOL ще се равнява на лихвата по новия заем, който Унгария ще изтегли. Последният такъв заем бе при лихва от 7,6%, което според експерти е скъпо. От другата страна на уравнението е печалбата, която може да се получи от сделката с MOL – евентуално повишаване в пазарната капитализация или дивидента.

Да не забравяме и възможността правителството да набере допълнителни чуждестранни средства, които да заместят валутата от МВФ, която сега ще се използва за покупката, отбелязват от portfolio.hu.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 25.05.11 г.
fallback