fallback

Украйна остава основен път за руския газ към Европа

Дори когато бъдат изградени „Северен поток“ и „Южен поток“, украинският пренос ще преобладава, коментира президентът на Руското газово общество Валерий Язев

15:38 | 25.05.11 г.

Транспортирането на руски газ за Европа през територията на Украйна ще остане приоритетно спрямо газопроводите „Северен поток“ и „Южен поток“, обяви днес заместник-председателят на руската Държавна дума и президент на Руското газово общество Валерий Язев в рамките на втория икономически форум на украинските региони и руския Уралски федерален окръг в столицата на Украйна Киев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Украйна и днес е най-големият вносител на руски газ. Украйна е и най-големият преносител на руски газ. Сътрудничеството тук е извънредно важно не само за двустранните ни отношения“, каза Язев.

По думите му „даже когато бъдат изградени новите транспортни коридори „Северен поток“ и „Южен поток“ - а те ще бъдат изградени – украинският пренос ще преобладава“.

Язев отбеляза, че двете страни продължават газовите преговори. „Ние сме в постоянен диалог, днес имам среща с Бойко (Юрий Бойко - украинският министър на енергетиката и минната промишленост, бел. ред.). На 9 юни ще се срещнат експертите за модернизиране на украинската тръбопроводна система в Киев“, добави той.

Коментирайки преговорите за формулата по определяне на цените на газта за Украйна, Язев отбеляза, че „ не „Газпром“, а светът измисли зависимостта на цените на газа от цените на петрола“. Според него понижаващи коефициенти за цените на газа може да има за онези държави, с които Русия има „разработено дълбоко икономическо сътрудничество“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:30 | 11.09.22 г.
fallback