fallback

Лукойл планира четирикратно увеличаване на инвестициите в Узбекистан

Руската компания планира 5 млрд. долара инвестиции в петролни и газови проекти в страната за следващите 5-6 години

17:20 | 20.05.11 г.

Руската петролна компания Лукойл планира да увеличи 6 пъти добива на въглеводороди в Узбекистан и 4 пъти – обема на инвестициите в петролни и газови проекти в средноазиатската република, заяви вицепрезидентът на компанията и президент на Лукойл Овърсийс Андрей Кузяев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Кузяев в дългосрочна перспектива Узбекистан е най-важната страна за руската компания по отношение на реализиране на проекти за добив на горива.

„Това са много амбициозни цели и задачи, огромни инвестиции, но ние вярваме в голямото бъдеще на узбекския газ. Удовлетворени сме от условията, които са създадени за инвеститорите на територията на републиката. Това са данъчната стабилност, спазване на законите, наличие на висококвалифицирана работна сила“, подчерта той.

По негови данни от 2004 г. компанията е инвестирала в енергийния сектор на Узбекистан 1,5 млрд. долара, а през следващите 5-6 години нивото на инвестициите на Лукойл в петролни и газови проекти в централноазиатската република трябва да достигне 5 млрд. долара.

„Тези инвестиции трябва да ни доведат до сериозно нарастване на обемите добиван газ на територията на републиката съвместно с Узбекнефтегаз. Планираме всяка година да увеличаваме добива с 30% и до 2017 г. да достигнем нива от 18 млрд. кубически метра газ годишно на територията на републиката“, обобщи той.

Вицепрезидентът на Лукойл припомни, че в момента компанията работи по 3 проекта в Узбекистан - „Кандъм-Хаузак-Шадъ“, започнат през 2004 г., геоложкото проучване в Аралско море и проектът „Хисар-Устюрт“, започнат през 2008 г.

„В средносрочна перспектива – през следващите 5 години – наша приоритетна насока очевидно ще бъде находището от Кандъмската група. Планираме да добиваме там между 8 и 10 млрд. кубически метра газ годишно. Планира се първите количества газ да получим през 2014 г. Общият добив на газ ще доближи 200 млрд. кубически метра газ в рамките на действието на договора“, съобщи Кузяев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 19.08.22 г.
fallback