fallback

Гърция ще обсъжда нови спасителни заеми?

Очаква се днес финансовите министри да признаят, че Гърция няма да успее да се върне на финансовия пазар догодина

14:58 | 16.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Гръцката криза ще бъде в центъра на съвещанието на Съвета на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) тази вечер в Брюксел, съобщава в. "Вима".

За Брюксел са отпътували и тримата ръководители на т. нар. надзорна тройка - ЕК, ЕЦБ и МВФ, които бяха в Атина, за да инспектират финансовото състояние на Гърция преди отпускането напоредния пети транш от заемите в размер на 110 млрд. евро, които страната получава от май м. г. за излизане от кризата.

Те ще информират своите шефове Оли Рен от ЕК и Жан-Клод Трише от ЕЦБ за изпълнението на гръцкия дълг.

Очаква се на съвещанието в Брюксел официално да бъде признато безсилието на Гърция да излезе на пазарите в следващите две години и ще се обсъждат условията за отпускането на нови заеми на страната за периода 2012-2013 г.

В съвещанието ще участва и представител на Международния валутен фонд, тъй като се предполага, че организацията ще има участие и в новия европейски пакет за подкрепа.

Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят възможността на Гърция да се осигури допълнително финансиране на нейните кредитни нужди за 2012-2013 г. и то да бъде съчетано с разсрочване на целия дълг и с намаляване на лихвите.

Неясно засега е дали Европейският механизъм за финансова стабилност ще има участие в новия пакет и какви гаранции ще се искат от Гърция, пише още в. "Вима". (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 19.08.22 г.
fallback