fallback

Все повече инвеститори вярват, че Гърция ще банкрутира

Въпреки спасителните кредити пазарите не са убедени, че страната ще се справи с проблемите си

11:44 | 13.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Все повече инвеститори вярват, че в еврозоната ще се стигне до банкрут на някоя от страните членки, като най-вероятно е такава съдба да сполети Гърция, пише Bloomberg.

85% от участвалите в анкета на медията инвеститори вярват, че Гърция върви към момент, в който обслужването на дълговете на страната ще стане невъзможно. Не са малко и онези, които вещаят подобен сценарий за Португалия или Ирландия.

„Всички тези страни ще банкрутират. Просто не виждам сценарий, при който те ще успеят да се отърват от дълговите си проблеми“, коментира Вилхелм Шрьодер от Schroeder Equities за Bloomberg.

Песимизмът подчертава несигурността на инвеститорите в това, че европейските политици ще успеят да предотвратят банкрута на страна от еврозоната. За момента три държави получиха спасителни кредити, но въпреки това цената на защитата срещу банкрут на Гърция, Ирландия и Португалия расте.

На 9 май суаповете за защита от банкрут на Гърция достигнаха рекордните 1 371 базисни пункта, а доходността по двугодишните държавни облигации скочи до впечатляващите 25,6 на сто.

Броят на участниците в проучването на Bloomber, които очакват банкрут на Гърция, се е увеличил с 11 процентни пункта от януари досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
fallback