fallback

Меркел не обещава нова помощ за Гърция преди резултатите от одита

Днес Гърция успя да привлече от пазара повече средства, отколкото бе планирано

16:00 | 10.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Германският канцлер Ангела Меркел отказа да обещае нова помощ за Гърция, като заяви, че е твърде рано да се решава дали гръцкото правителство има нужда от допълнителна финансова подкрепа, за да се справи с дълговата криза, съобщава Bloomberg.

„Първо трябва да разберем какво е положението. Само тогава мога да реша дали нещо трябва да се направи“, казва Меркел. „По-никакъв начин не помагаме на Гърция като се впускаме в спекулации“, казва Меркел.

Въпреки че „е ясно“, че Гърция изпитва затруднения при изпълнението на условията около спасителния план за 110 млрд. евро, оценката на прогреса на гръцкото правителство в провеждането на „смелите реформи“ е в процес на изготвяне от Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) и не се очаква да бъде представена преди следващия месец, посочва Меркел.

„Аз съм от хората, които си вадят заключения едва след като видят резултатите и ги анализират“, казва германският канцлер.

Междувременно международните инспектори пристигнаха в Атина във вторник, ден преди поредната планирана обща стачка.

Днес Атина успя да набере 1,625 млрд. евро чрез продажбата на 26-седмични облигации при доходност от 4,88%, малко по-висока от 4,8% при подобен аукцион през април. Съотношението търсене/предлагане беше 3,58 пъти, в сравнение с 3,81 пъти през април.

Първоначално правителството планираше да набере 1,25 млрд. евро.

Аукционът беше проведен ден, след като Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на страната до B от BB-. Агенцията посочва, че на Гърция вероятно ще се наложи да прибегне до частичен фалит, като преструктурира дълга си с 50%.

Правителството в Атина заяви, че решението на  S&P „не е оправдано“ и че е базирано до голяма степен на „пазарни слухове и публикации в пресата“.

Moody's също обяви, че е поставила Гърция под наблюдение с перспектива за възможно понижение на кредитния рейтинг.

Според много анализатори растящият гръцки дълг от над 340 млрд. евро в съчетание с бюджетния дефицит от 10,5% от брутния вътрешен продукт на страната през 2010 г. означава, че Гърция ще трябва да преструктурира дълговете си по един или друг начин. Лихвите по 10-годишните гръцки ДЦК остават над 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
fallback