fallback

„Набуко“ ще е с поне 50% по скъп от предвиденото?

Прогнозата за цената ще бъде повишена до 12-15 млрд. евро, коментира информиран източник

14:40 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Оценката за стойността на проекта за газопровод "Набуко" е повишена от 7,9 милиарда евро на 12-15 милиарда евро, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информиран източник.

Някои от участниците в проекта обаче не са се съгласили с преразгледаната сума и настояват да се направи преоценка, отбелязва Ройтерс, цитирана от РИА Новости.

Така окончателното приемане на инвестиционното решение може да се проточи до 2012 година, отчитайки противоречията по оценката за стойността и проблемите с търсенето на източници за доставка.

Проектът "Набуко" предвижда да бъде доставян природен газ от каспийския район за европейските страни, заобикаляйки Русия, чрез Азербайджан, Грузия, Турция, България, Румъния и Австрия.

Проектната му мощност е 31 милиарда кубични метра, което е близо 5 процента от потребностите на ЕС от газ през 2020 година.

Началото на строителството му се планира за 2012 година. Първите доставки се очакват през 2015 година. Участници в проекта с равни дялове по 16,67 на сто са австрийската OMV, унгарската MOL, българската Булгаргаз, румънската Transgaz, турската Botas и германската RWE.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
fallback