fallback

Румъния: Държавните ни компании не са благотворителни дружества

Според синдикалните лидери в страната предстоят масови съкращения в компаниите, където държавата има дял

16:10 | 30.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Румънският премиер Емил Бок заяви, че правителството ще направи анализи за разходите и печалбата, за да определи точния брой служители, които трябва да имат държавните компании, като подчерта, че те не са "благотворителни дружества", предаде агенция Аджерпрес.

Румънският премиер обяви след вчерашното заседание на правителството, че до края на месец юли ще бъде подготвен план за преструктуриране, като ще се започне от публичните предприятия с държавно участие и държавните компании, които регистрират най-големи загуби.

"Не изхождаме от някакъв брой хора, които трябва да бъдат освободени от работа, това не е целта на реформата. Реформата е да имаме толкова хора, колкото са необходими във всяка компания, във всяко публично дружество с държавно участие. Става дума за план за преструктуриране до края на месец юли за всички компании, които са на подчинение на държавата", посочи премиерът и допълни, че ще се започне от най-големите.

Емил Бок каза още, че е дошло времето тези компании да работят на печалба.

"За съжаление, от 20 години тези държавни компании са свикнали да харчат държавни пари без никой да им търси отговорност. Подобно нещо не може да има в бъдеще, защото това, което трябва да разбере всеки румънец, е, че тези компании гълтат парите от нашите данъци и такси, защото са субсидирани от държавата. Тези пари трябва да отидат в държавния бюджет за инвестиции, заплати, пенсии, а държавните компании, които развиват икономическа дейност, трябва да имат резултати. Затова са търговски дружества, а не благотворителни или някакви други", подчерта премиерът.

Председателят на Националния синдикален блок Думитру Костин обяви вчера, че близо 30 000 работни места в компаниите с държавен капитал ще бъдат изгубени в следващия период, съобщава още Аджерпрес.

След разговор с мисията на Международния валутен фонд (МВФ), която е на посещение в Румъния, синдикалният лидер каза, че "от 20 години компаниите с държавен капитал са източници на приходи за политическите партии и тяхната клиентела". Костин посочи още, че загубите на тези предприятия са причинени и от "мошеническите договори, които са сключвали".

Нямаме информация за преструктурирането на 18-те държавни компании, които ще бъдат приватизирани, закрити или преструктурирани, но една обща оценка ни води до извода, че около 30 000 работни места ще бъдат изгубени в следващия период", посочи синдикалният лидер.

След срещата с представителите на МВФ Думитру Костин каза, че е станало ясно, че преструктурирането на държавните компании е задача номер едно в работния дневен ред на МВФ и на правителството на Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
fallback