fallback

Как преживява малкият и среден бизнес в Русия

Руският предприемач Павел Абрамович разказва за състоянието на малките и средни фирми в Русия и как се финансират

11:38 | 29.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Павел Абрамович. Снимка: MOi Klub Bulgaria

Състоянието и възможностите за финансиране на малките и средни фирми в Русия представи  в София предприемачът Павел Абрамович, вицепрезидент на най-голямата в Русия организация на малкия и среден бизнес „Опора на Русия“. Той е собственик на крупна компания за микрофинансиране, застрахователна компания, банка, бизнес център, частен пенсионен фонд и др.

Малките и средни фирми в Русия сега са около 5 млн., като от тях около 1 млн. са средни (акционерни дружества и дружества с ограничена отговорност), а около 4 млн. са малки, отговарящи на българското определение за „едноличен търговец“.

Тези предприятия произвеждат 10-15% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП), докато в повечето страни от Европейския съюз делът на малките и средни предприятия (МСП) в БВП е около и над 50%. Миналата година руското правителство е поставило цел този дял да бъде достигнат и в Русия до 2020 г., но по думите на Абрамович, това „за този период е непостижимо“.

От руските МСП около 70% работят в сферата на търговията, към една четвърт – в сферата на услугите, няколко процента са производствени фирми. А иновативните малки фирми са „единици, което е голям проблем“.

След разговори на „Опора на Русия“ и други организации с представители на руското правителство, през 2005 г. за подкрепа на малкия и среден бизнес държавата е отпуснала 100 млн. долара. За миналата година финансова подкрепа от държавата за малките фирми вече достига 3,5 млрд. долара. Въпреки голямата като абсолютна стойност сума, тя е достигнала до не повече от 2% от малките фирми в Русия, поради големия им брой, по данни на „Опора на Русия“.

Икономическата криза засегна много отрасли, като сред най-пострадалите са строителството, товарните и пътнически превози, горското стопанство, а също и подизпълнителите на големи компании, много от които са МСП, посочи Павел Абрамович. От средата на миналата година вече се наблюдава оживление на руската икономика, отбелязва се и растеж.

Но същевременно бяха вдигнати някои данъци от началото на 2011 г., коментира предприемачът. Той даде пример, че данъкът, с който се облага работната заплата, вече е 34%, докато преди за малките фирми е бил 14%, а за големите – 26%.

Данъкът, който се плаща от фирмите, притежаващи земя, се е вдигнал многократно поради повишената кадастрална оценка на земята, която в някои райони на Русия е скочила десетки пъти.

„Обяснението за вдигането на данъците на руското правителство беше, че са необходими средства за пенсионните фондове, а цените на петрола са се понижили. Сега обаче цените на нефта отново се вдигнаха, а руското правителство не говори за намаляване на данъците, затова „Опора на Русия“ ще повдигне този въпрос“, каза вицепрезидент на организацията.

Финансиране на фирмите

За разлика от много европейски страни, където банките трудно отпускат кредити поради липса на достатъчно средства, в Русия финансовите институции имат достатъчно налични пари, дори има свръхликвидност, каза Павел Абрамович.

Лихвите при отпускане на кредити от банки в Русия в повечето случаи са 16-18% годишно, много трудно е да се получи кредит при лихва от 12-14%. Тези лихвени проценти за страната не са високи, като се има предвид размерът на инфлацията. Отчетената официална инфлация в Русия е 9-10%, обаче за по-тесен кръг стоки, които се използват в ежедневието, тя надминава 15% годишно.

Според Абрамович, проблемите за кредитополучателите идват от строгото законодателство за банковата сфера, което поставя твърде високи изисквания за отпускане на кредити, дори когато банките имат желание да ги отпуснат. Освен това, периодът на проучване за одобряване на заемите нерядко трае дълго, което също е проблем, особено за малките фирми. „За да нямам такива проблеми, преди година аз си купих банка“, допълни Абрамович.

Предприемачът обясни, че от друга страна, регулирането в сферата на микрокредитирането е по-либерално - не се изискват големи обезпечения и кредити се отпускат сравнително лесно, затова този начин на финансиране сега бързо се развива в Русия.

Абрамович даде пример, че неговата компания, извършваща микрофинансиране, която е от най-големите в страната, на месец отпуска по 20-25 хил. заема, на обща стойност 20-25 млн. долара, т.е. средната стойност на един заем е около 1000 долара.

Въпреки затрудненията, като цяло бизнесът в Русия се развива успешно, отбеляза предприемачът.

Относно евентуални намерения да започне бизнес в България, Абрамович коментира, че според него при такова начинание по принцип би трябвало първоначално да получи конкретна оферта от български партньор, и то добре обоснована.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 07.09.22 г.
fallback