fallback

Путин: Русия трябва да стане една от петте водещи икономики в света

Към началото на 2012 г. Русия вече ще е излязла от кризата, достигайки докризисните нива на икономиката си, заяви руският премиер

15:25 | 20.04.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Русия трябва да стане в бъдеще една от петте водещи икономики в света. Това е заявил днес премиерът на Русия Владимир Путин при представянето в Държавната дума на отчета на правителството за 2010 г., цитиран от Риа Новости. По думите му, по равнище на годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението страната трябва да достигне 35 хил. долара до 2020 г., което е повече от настоящите стойности на този показател за Франция и Италия.

Русия трябва за следващите 10 години да удвои производителността на труда като цяло, а за ключовите отрасли увеличението трябва да е 3-4 пъти. Необходимо е делът на иновативните продукти да нарасне от сегашните 12% до 25-35% от общия обем на производството. Целта е страната да стане „истински конкурентоспособна“.

Към началото на 2012 г. Русия вече ще е излязла от кризата, достигайки докризисните нива на икономиката си, заявява Путин. Той посочва, че ръста на БВП на Русия за 2010 г. е 4%, за първото тримесечие на тази година е 4,4%, а прогнозата за цялата 2011 г. е за ръст на БВП от 4,2%.

„Убеден съм, че е необходимо да започне нова вълна на индустриално технологично развитие на Русия. Да създадем условия за приток на дългосрочни, „умни“ инвестиции и иновативни технологии. Ние просто нямаме друга алтернатива, ако искаме да осигурим висока конкурентоспособност и развитие на нашия човешки потенциал“, казва в речта си Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 01.09.22 г.
fallback