fallback

Росатом: До 1 юли окончателният договор за АЕЦ Белене трябва да бъде подписан

Ако това не се случи, руската корпорация ще иска неустойки от около 1 млрд. евро, пише Комерсант

11:40 | 20.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Относно българската АЕЦ Белене руската държавна корпорация Росатом (част от която е изпълнителят на проекта „Атомстройекспорт“) се ръководи от подписаното в началото на април Споразумение 12 към основния договор за АЕЦ Белене, съгласно което окончателният договор трябва да бъде парафиран до 1 юни и подписан – до 1 юли тази година.

Това пише руският вестник „Комерсант“, според който това е отговорът на ръководството на Росатом на искания от медията коментар на вчерашното изявление на българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който не изключи вероятността да има ново удължаване на срока за подписване на окончателния договор за втората атомна централа.

От Росатом посочват, че ако договорът не бъде подписан в указания срок, то „Атомстройекспорт“ няма да има юридически основания да продължава работата си по АЕЦ Белене и това ще се тълкува като отказ на България от проекта.

А евентуалният отказ от АЕЦ Белене дава основания на „Атомстройекспорт“ да иска неустойки в общ размер на около 1 млрд. евро, заявяват от Росатом.

Вчера министър Трайчо Трайков заяви, че към 1 юни трябва да са изчерпателно ясни позициите по развитието на проекта АЕЦ Белене на българската и руската страна. Той посочи, че от консултанта по проекта HSBC се изисква изчерпателен анализ за очакванията по проекта и на двете страни до началото на юни, но допълни, че до тогава едва ли може да бъде приключен пълният анализ, „най-малкото защото, ако се договорим за някакви промени по първоначалния проект, ще трябва да се продължи да се работи по тях“ .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
fallback